Društvo

Radnici Novita obustavili štrajk

Izvor

Predsjednik Sindikalne organizacije Novita, Dijana Savurdić, saopštila je da je Štrajkački odbor donio odluku o obustavi štrajka budući da su, kako je kazala, štrajkačke aktivnosti obesmišljene činjenicom da je poslovodstvo Novita, zaključavanjem poslovnog objekta u radnom vremenu, suprotno Zakonu o štrajku, spriječilo zaposlene da od ponedjeljka do danas ostvare svoje zakonsko pravo na štrajk.

“Odnosno da u istom periodu Inspekcija rada i nakon više urgencija nije omogućila zaposlenima da ostvare svoje međunarodnim konvencijama, Ustavom i Zakonom garantovano pravo na štrajk”, dodala je Savurdić.

Radnici danas ranije nijesu danas uspjeli da uđu u upravnu zgradu jer je, kako kažu, odluka rukovodstva bitnija od intervencije Inspekcije rada, prenosi MINA-BUSINESS.

Štrajkački odbor će, navela je Savurdić, preporučiti svim učesnicima štrajka da štrajkačke zahtjeve precizirane Odlukom o stupanju u štrajk, ostvare podnošenjem tužbe pred nadležnim sudom protiv poslovodstva Novita i države Crne Gore.

“Takođe, Štrajkački odbor će preporučciti svim učesnicima štrajka da, u cilju očuvanja radnog odnosa zaključenjem ugovora na određeno vrijeme kod kompanije Voli, potpišu ugovor o sporazumnom raskidu radnog odnosa koji im je ponudilo poslovodstvo Novito Podgorica, s tim da zadrže pravo da, shodno članu 41 stav 5 Zakona o radu, tužbom pred sudom ostvare svoja zakinuta prava iz radnog odnosa, a posebno pravo na otpremninu po osnovu tehnološkog viška”, kaže se u saopštenju.

Savurdić je saopštila da je Štrajkački odbor odluku o prekidu štrajka donio posebno imajući u vidu da su zaposleni Novita u borbi za ostvarivanje svojih prava iz radnog odnosa bili izloženi, kako je rekla, višemjesečnim psiho-fizičkim i materijalnim naporima, kao i zbog činjenice da su štrajkači dovedeni u “krajnje nehuman položaj uslijed izloženosti tropskim temperaturama ispred zaključane kapije Upravne zgrade Novita”.

Bivši radnici Novita od ponedjeljka su štrajkovali ispred upravne zgrade, tražeći izmirenje tri zarade, doprinosa za godinu i po, kao i isplatu otpremnine, jer svih 160 radnika ima ugovor na naodređeno.

Portal Analitika