Radević predlaže: Žičare sa Žarskog i Smiljače postaviti na Jelovici i povezati sa kolašinskim stazama

Ski centri Žarski i Smiljača, iako su u njih do sada uloženi milioni, ni narednih pet godine neće početi sa radom. To je ocijenio Ivan Radević, član Odbora direktora državnih skijališta.

Radević predlaže: Žičare sa Žarskog i Smiljače postaviti na Jelovici i povezati sa kolašinskim stazama Foto: Schreenshot/RTCG
RTCGIzvor

On je Odboru predložio da se jedna od žičara, namijenjenih za te centre, koje pripadaju i svakim danom gube na vrijednosti, postavi na Jelovici i poveže sa kolašinskim stazama. To bi, kaže, oživjelo beranski kraj, a Jelovica bi uz novi tunel Klisura i žičaru bila turistički valorizovana na pravi način.

Otvaranjem tunela Klisura koji spaja Berane i Kolašin otvorile su se i brojne mogućnosti da se valorizuju turistički potencijali Jelovice.

Goran Zečević koji je prije nekoliko godina na svojoj djedovini napravio eko katun kaže da se novim putem skraćuje vrijeme dolaska i do dva sata.

"Mnogo više turista koji prolaze ovim dijelom koji svraćaju i što se tiče bukiranja poraslo je sigurno da 30 odsto", kaže Zečević.

Nije samo interesovanje turista poraslo. Sve je više onih koji se vraćaju napuštenim imanjima, ali i zainteresovanih da kupe zemlju na Jelovici.

"Bilo je prije nekih pet, šest godina pet šest eura, a sad je 50, 60, 70. Više puta je poraslo i što se tiče i cijene i interesovanja. Samo ako bude to okrenuto u pravom smjeru i valorizovano kako treba možemo napraviti malu švajcarsku na Jelovici", smatra Zečević.

Velika razvojna šansa Berana i Andrijevice bila bi da se sa druge strane tunela postavi žičara i napravi novih 15 km staza koje bi se vezale sa kolašinskim skijalištima. To je predlog člana borda direktora skijališta Crne Gore Ivana Radevića.

"Realizovalo bi se još jedno parking mjesto koje bi skijaši koji dolaze sa strane Berane i Andrijevice mogli da parkiraju vozila tu i samim tim bi i kupovinom ski pasa se dobilo. I Kolašin i Berane i Andrijevica bi mnogo dobila a sa tim dobila bi i čitava država razvojem turizma na sjeveru Crne Gore", kaže Radević.

A van funkcije su dvije nove žičare. Jedna na Smiljači koja je postavljena i već uništena, a druga planirana za skijalište Žarski nije ni instalirana. Radević kaže da im vrijednost iz godine u godinu pada, pa poziva nadležne da razmotre njegov predlog.

"Projektovanje i postavljanje novih žica zahtijeva i određene standarde i ti se standardi mijenjaju sa vremenom, tako da ako budemo čekali još možemo doći u situaciju da žice ne budu upotrebljive. Mislim da nemamo vremena za čekanje", poručuje Radević.

U Opštini Berane pozdravljaju takav predlog, ali kažu da se prvo moraju izmijeniti planska dokumenta.

"Ranije lokalne vlasti nisu bile pretjerano zainteresovane za status tog lokaliteta kada su u pitanju prostornog planska dokumenta. Mislim da je to dobra ideja, samo se lično nadam da će ona biti prije svega usvojena od strane nadležnih institucija i organa i da će ona biti naslonjena na prostorni plan koji je u izradi", kaže Damjan Ćulafić, potpredsjednik Opštine Berane.

A skijalište i žičara bi oživjeli napuštene padine Jelovice.

"Ta ideja jedina može da spasi egzodus koji se trenutno dešava na sjeveru Crne Gore, pogotovo u Beranama i Andrijevici. Koliko tunel znači, toliko znači i otvaranje žičare", smatra Zečević.

Stručni tim skijališta Crne Gore ocijenio je da je predlog Radeviće dobar i da žičara umjesto da stoji u magazinu može da donosi prihode. Iz tog preduzeća su nam kazali da će na nekoj od narednih sjednica borda direktora odlučiti hoće li taj predlog uputiti vladi.

Portal Analitika