Svijet

Racija širom Evrope: Uhapšeno 25 osoba povezanih sa trgovinom drogom

Vlasti su uhapsile 25 osoba u Italiji, Belgiji i Njemačkoj u panevropskim racijama povezanim s navodnim lancem trgovine drogom koji vodi mafija Ndrangeta, saopštila je u ponedjeljak italijanska policija.

Racija širom Evrope: Uhapšeno 25 osoba povezanih sa trgovinom drogom Foto: Fena / Ilustracija
Fena, N1Izvor

Zločinačka organizacija djelovala je iz Kalabrije, tradicionalnog sjedišta Ndrangete, ali je imala i ispostavu u Njemačkoj jer je uvozila “velike količine” kokaina, heroina i hašiša, saopštila je carinska policija Guardia di Finanza.

Osumnjičeni su optuženi za različita krivična djela, uključujući kriminalnu zavjeru i trgovinu drogom, a oduzeta im je imovina vrijedna 3,8 miliona eura, uključujući nekretnine, zemljište i preduzeća.

U odvojenom saopštenju, belgijsko savezno javno tužilaštvo saopštilo je da je osam osumnjičenih uhapšeno u Belgiji, a deveti je uhapšen u Njemačkoj na osnovu belgijskog naloga za hapšenje.

Poznato je da je Ndrangeta, koja je nadmašila sicilijansku Cosa Nostru kao najmoćnija italijanska mafijaška grupa, svoje pipke raširila širom svijeta, uglavnom zahvaljujući ulozi glavnog krijumčara kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Belgijske vlasti saopštile su da su hapšenja povezana s prethodnom operacijom koja je 2015. godine rasvijetlila ulogu klana Ndrangeta koji je uvozio kokain iz Južne Amerike u južnu Italiju preko Belgije, s “logističkom bazom” u Frankfurtu u Njemačkoj.

Nedavne istrage, “obogaćene masom informacija” SKY ECC-a, demontirane šifrovane telefonske mreže koju su nekada koristili kriminalci, pomogle su da se otkrije laboratorije za ekstrakciju kokaina u blizini luke Antwerpen u junu 2021., navodi se u belgijskom saopštenju, prenosi Reuters.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.