Zabava

Crnogorski pjevač priprema i dupli album, jednu pjesmu posvetio Kemalu Montenu

Račić postao ambasador sevdalinke za Crnu Goru u BiH: U ime moje zemlje predstavljaću sevdah dok god me glas služi

“Dobiti ovakvo priznanje znači krunu karijere svakom ozbiljnom umjetniku pa i meni, poručuje Račić

Račić postao ambasador sevdalinke za Crnu Goru u BiH: U ime moje zemlje predstavljaću sevdah dok god me glas služi Foto: Privatna arhiva
Biljana Roćen-Knežević
Biljana Roćen-KneževićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Istaknuti crnogorski interpretator narodne izvorne muzike i svedalinki Dragan Račiću dobio je sinoć u Tuzli veliko priznanje - status ambasadora sevdalinke za Crnu Goru u Bosni i Hercegovini.

“Dobiti ovakvo priznanje znači krunu karijere svakom ozbiljnom umjetniku pa i meni. Poslije niza osvojenih priznanja ovaj status ambasadora sevdaha iz Crne Gore u BiH smatram najvažnijim”, kaže Račić za Portal Analitika.

Račiću je priznanje dodijeljeno na 15. jubilarnom festivalu "Sevdalinko u srcu te nosim". I upravo to što je priznanje dobio na jubilarnom izdanju, kaže, ima za njega dodatnu vrijednost. 

Drugo priznanje koje prvi donosi u Crnu Goru

“Za mene ima posebnu težinu to što sam ovo priznanje dobio na 15. rođendan festivala. Drago mi je što ću biti u prilici da sa ponosom prezentujem, u ime moje zemlje, sevdalinku dok god me glas služi”, poručuje Račić. 

U dugoj karijeri, okitio se Račić brojnim priznanjima, ali ovo je posebno i po tome što je prvo takvo priznanje za jednog umjetnika iz Crne Gore. 

“Prvi sam u Crnu Goru donio i plaketu “Safet Isović”. Ovo je drugo priznanje koje prvi donosim u Crnu Goru, ali smatram ovo značajnijim, time što ambasadorska pozicija čini ne samo interpretatorsku, već i neke druge, prije svega ljudsku”, kaže Račić. 

IMG-cbde4173459d76d6949f91406b366688-V

Kaže da je ovo priznanje i dobra prilika za komunikaciju i saradnju. 

Sevdah, kako naglašava, nosi u srcu. 

“Sevdalinka je po mojem sudu najljepša pjesma na svijetu. Vjerujem da će sevdah biti vječan jer je samo festival iznjedrio za tih 15 godina niz mladih ljudi koji su zavoljeli izvornu pjesmu”, dodaje Račić. 

Publiku u Tuzli uveselio je izvođenjem jedne od njegovih omiljenih pjesama “U lijepom gradu Višegradu”. 

“Kad sretneš Hanku” smatra se najljepšom komponovanom sevdalinkom, odmah “rame uz rame” toj pjesmi je “U lijepo starom gradu Višegradu”, koju je napisao čuveni kompozitor Dragiša Nedović. On je mnogo lijepih pjesama napravio živeći i radeći u mnogim krajevima Jugoslavije”, podsjeća Račić, ne skrivajući zadovoljstvo što je publika uglas sa njim pjevala pjesmu.

Institucije da prepoznaju značaj sevdaha

Račić ističe i da bi bilo dobro kada bi se institucionalno napravio okvir koji bi mladim ljudima dao motiv da se bave ovom vrstom muzike i tako očuvaju sevdah. 

“Taj institucionalni okvir pružio bi priliku da umjetnici budu svjestni da će, kada postignu određene rezultate, država da preuzme brigu o njima onog momenta kada dođu u treće doba i steknu preduslove za penziju. Tada treba da im država da nacionalnu penziju, jer mi smo jedini u okruženju koji to nismo riješili, a drugi su to učinili prije 50 godina”, kaže Račić. 

Nada se i da će priznanja koja je dobio biti motiv onima koji o tome odlučuju da zbog budućnih generacija naprave pravni okvir koji, kako kaže Račić, treba da znači poštovanje onih koji su, stava je naš sagovornik, najbolji ambasadori ove zemlje. 

“Daću primjer. Jedan stvaralac je napravio pjesmu koja kaže “Željom moje srce gori da se vratim Crnoj Gori” i time pobijedio smrt, napravio nešto što će trajati generacijama poslije nas. Tu na najplastičniji način ukazujem da smo mi najbolji ambasadori ove zemlje”, ističe Račić. 

Dupli album kruna karijere

Kao još jednu krunu karijere spremio je - dupli album. 

“Nadam se da ću u skorije vrijeme konačno zvanično da ga izdam i time zaokružim karijeru. Na duplom albumu, na jednoj strano oko 10 pjesama će biti izvorna crnogorska muzika pod nazivom “Tu je moja đedovina”. Druga strana albuma biće “Melem sevdah” gdje će biti i sevdalinki i pop zabavne muzike”, kaže Račić. 

Napisao je i pjesmu koju je posvetio preminulom kolegu – Kemalu Montenu. 

“Na albumu će se naći i pjesma koja je omaž njemu koji je bio, između ostalog kada je zabavna muzika u pitanju i pjesma koja govori dušom, neko koga sam ja rado slušao i uz čiju muziku sam rastao. Napravio sam pjesmu koja je omaž njemu i zove se “Hvala za sve pjesme, Kemo”. Biće tu i pjesma “I Boka spava” i niz još lijepih pjesma čime bih zaokružio želju da pokažem ljepotu različitosti u okviru tog duplog albuma, ka čemu institiram kroz čitavu karijeru”, zaključuje Račić.

Portal Analitika