Društvo

"Agresivne" na poslu - nježne u ljubavi

Izvor

Jake i nezavisne žene, uprkos uvriježenom mišljenju, ne žele da budu one koje će "nositi pantalone" u vezi. Naprotiv! Riječ je o ženama koje preferiraju muškarce starog kova, dakle one koji otvaraju vrata, primaju kaput, ali i znaju da se postave kao pravi muškarci u ključnim trenucima.
Mnoge od njih to neće priznati, ali nekoliko istraživanja je pokazalo da upravo emancipovane žene vole tradicionalnije muškarce. One o tome uglavnom ćute, jer se to nalazi u potpunoj suprotnosti sa idejama koje nosi emancipacija. Kad se malo bolje razmisli, to uopšte nije jednostavna situacija s obzirom na to da jake žene u takvim slučajevima moraju da pomire dvije različite strane sopstvene ličnosti.

zena2Biologija i društvo:
"Koliko god bile snažne i nezavisne, žene još žele da muškarci budu ti koji će preduzeti prvi korak u osvajanju, jer žele da se osjećaju zaštićeno i zbrinuto", objašnjava psiholog Dajana Kiršner, autorka knjige "Ljubav u 90 dana".
Za takva očekivanja žena dijelom je odgovorna biologija koja je ženi namijenila brigu oko potomstva, a muškarcu brigu za porodicu. Koliko god svijet išao naprijed, evoluciju i iskonske porive očigledno nije lako promijeniti.
Iako danas mnoge žene dobro zarađuju, ipak je situiran partner izuzetno poželjan, jer se to jednostavno nalazi u ženinom genetskom kodu. To joj daje osjećaj sigurnosti da će njen muškarac moći da se brine za nju i njihovu djecu. Žene možda toga nijesu ni svjesne jer je riječ o porukama koje su "zapisane" na podsvjesnom nivou.
Osim biologije, ženska očekivanja u pogledu muškarca formira i društvo i njegove norme. Nedavno istraživanje je pokazalo da i sami muškarci još vole da budu lovci i više cijene žene kada oni sami preuzmu inicijativu za upoznavanje i eventualno razvijanje veze. Takođe, još se očekuje i da muškarci budu ti koji će platiti račun na, recimo, drugom ili trećem izlasku. To su očekivanja oba pola, pokazuje istraživanje. Sve to pokazuje da turbulentne promjene savremenog doba ipak nijesu uspjele da iskorijene tradiciju muško-ženskih odnosa.

zena4Ženski paradoks: U poslovnom svijetu žene sve više hvataju korak s muškarcima, a neke su čak postale i uspješnije. Međutim, kad govorimo o ljubavi, mnoge žene su  izgubljene.
"Neke žene koje su vrlo agresivne na poslu, zapravo imaju jaču potrebu da budu ženstvene u romantičnim odnosima, jer žele da pokažu svoju žensku stranu koju skrivaju na poslu. Zato su i sklone tradicionalnijim muškarcima koji će ih tretirati kao ženu", objašnjava komunikolog Tara M. Emers-Somer koja već dugi niz godina proučava ponašanje uspješnih žena u ljubavi.

Jake i nezavisne žene su muškarcima najčešće enigma. Ne znaju tačno kako da se ponašaju sa njima, pa onda samo biraju da ih posmatraju izdaleka. I upravo tu i dolazi do problema. Žene šalju miješane poruke koje muškarci jednostavno ne znaju da rastumače. Kao rezultat - nezadovoljni su i jedni i drugi.
Kako riješiti tu situaciju, niko tačno ne zna. Oba pola bi trebalo, smatraju stručnjaci, da pokažu više razumijevanja za one druge. I jedno je važno znati: ni jedna osoba nije jednodimenzionalna. Drugim riječima, ako vidite jaku i agresivnu ženu, ne znači da je takva i u privatnim odnosima. Zapravo, mnogo je vjerovatnije da se iza snažne spoljašnjosti krije nježna i topla žena.

T-portal

Portal Analitika