Politika

PzP i NOVA traže proširenje misije SE za parlamentarne izbore

IzvorTaj zahtjev biće, kako je saopšteno, upućen izvjestiocu za Crnu Goru Parlamentarne skupštine SE (PSSE), Žan Čarlsu Gardetu.

Šefovi poslaničkih klubova NOVE i PzP-a, Novica Stanić i Branko Radulović navode da se ne slažu sa sadržajem i političkom intencijom crnogorske delegacije pri PSSE, koju čine poslanici Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije.

“Ta odluka prezentovana je u amandmanu na tekst Izvještaja Odbora za praćenje ispunjenja obaveza koje proizilaze iz članstva u SE, a koji se tiče zahtjeva da Crna Gora ne bude pod monitoring SE”, kaže se u pismu Gardetu.

Stanić i Radulović ocjenjuju da je situacija u Crnoj Gori, povodom političkih, institucionalnih, zakonskih i bezbjednosnih uslova za održavanje fer i poštenih demokratskih izbora, takva da zahtjeva još snažnije i sadržajnije prisustvo međunarodnih posmatrača.

Prema njihovim riječima, nedavni izbori u Tivtu i Herceg Novom najbolji su pokazetelj da se izborni procesi u Crnoj Gori održavaju u atmosferi bezakonja, korupcije, straha, ucjena i pritisaka na birače od vladajućeg režima.

“Opozicija je podnijela krivične prijave protiv više lica zbog nezakonitog uticaja na birače i pokušaja kupovine građana i otkupa ličnih dokumeneta, koje su ostale neriješene i bez adekvatne reakcije tužilaštva i sudova”, podsajetili su Stanić i Radulović.

Oni navode da opozicija smatra da policija, služba bezbjednosti i organizovani kriminal aktivno učestvuju u izbornim procesima u Crnoj Gori.

„Činjenica da se od 1991. godine broj stanovnika Crne Gore uvećao samo za pet hiljada, a birački spisak za preko 100 hiljada birača, najbolje ukazuje na neregularnosti i mahinacije, koje opozicija nije u stanju da otkrije bez podrške međunarodnih organizacija kakav je, bez sumnje i SE“, kaže se u pismu Gardetu.

Stanić i Radulović su upozorili na činjenicu da je Crna Gora jedina članica SE koja nije promjenila vlast na izborima, „i koja ima ozbiljne demokratske deficite oličene u nedemokratskim i nefer izborima“.

„Cijenimo da je nastavak monitoringa SE nužan i pozivamo Vas da posmatračka misija koju ćete uputiti da nadgleda naredne parlamentarne izbore bude proširena i osnažena sa mandatom da može pratiti i uticaj svih pomenutih struktura na izborni proces i njegov ishod u Crnoj Gori“, zaključili su Stanić i Radulović.

Portal Analitika