Društvo

Ukinute dvije autobuske linije, Glavni grad i Opština Tuzi rade na rješenju problema

Putnici iz Kuča i Tuzi ostali bez prevoza

Posljednji ugovor za prevoz prema Kučima istekao je 1. novembra. Iz Sekretarijata za saobraćaj kažu da će biti nastavljena procedura za ponovno uspostavljanje prevoza. Iz Opštine Tuzi kažu da je za ponovno uspostavljanje autobuske linije prema Tuzima nadležna Vlada, odnosno, Ministarstvo kapitalnih investicija

Putnici iz Kuča i Tuzi ostali bez prevoza Foto: Foto: PG Biro
PobjedaIzvor

Autobuski prevoz na liniji Podgorica – Tuzi koji je obavljao Gradski prevoz PG obustavljen je od ponedjeljka.

Takođe, bez prevoza ostali su i putnici sa linije Podgorica – Kuči – Orahovo, koju je nedavno preuzeo Glavni grad.

Traže rješenje

Do obustave javnog linijskog gradskog i prigradskog prevoza putnika na određenim linijama, izjavili su za Pobjedu iz Sekretarijata za saobraćaj, došlo je nakon samoinicijativne odluke privatnih prevoznika.

"S tim u vezi, u toku je nalaženje adekvatnog rješenja, uz poštovanje propisa koji regulišu ovu oblast", navode iz Sekretarijata. Linija prema Tuzima, dodaju, nije u nadležnosti Glavnog grada jer međugradski saobraćaj nije regulisan odlukama lokalnih samouprava.

Posljednji ugovor za prevoz prema Kučima, nakon prethodne obustave prevoza, imao je rok važenja do 1. novembra ove godine, te je zbog potrebe poštovanja propisa i rokova, pojašnjavaju iz Sekretarijata, nastavljena procedura koja ima za cilj ponovno uspostavljanje prevoza.

"Glavni grad u kontinuitetu, a tokom prethodne četiri godine, ukazuje na potrebu potpune reorganizacije linijskog gradskog i prigradskog prevoza putnika. S tim u vezi, Glavni grad već posjeduje 16 novih autobusa koji pokrivaju četiri nove linije, a u toku je procedura nabavke još 29 novih autobusa, koji će postati dio gradskog prevoza. Zahvaljujući takvim aktivnostima, stvorene su pretpostavke da do sličnih problema i daljih obustava više nikada ne dođe", navode iz Sekretarijata.

Nemoćni

Iz Opštine Tuzi kažu da su im ruke vezane po pitanju ukidanja linije prema Tuzima.

"Pitanje međugradskog prevoza u isključivoj je nadležnosti Vlade Crne Gore, odnosno, Ministarstva kapitalnih investicija.

Imajući u vidu novonastalu situaciju i sagledavajući probleme stanovnika Opštine Tuzi, koji su zbog školovanja, svakodnevnih poslovnih obaveza, liječenja ostali uskraćeni za prevoz odustajanjem od prevoza koji je godinama unazad organizovao prevoznik Gradski saobraćaj Podgorica. Opština Tuzi i nadležni Sekretarijat za ekonomski razvoj stavili su sve svoje kapacitete u službu rješavanja ovog problema. Dakle, Opština Tuzi posvećena je rješavanju problema sa kojim smo se susreli iako su nam u ovom momentu vezane ruke, jer organizacija međugradskog saobraćaja u isključivoj je nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicija", kazao je sekretar za ekonomski razvoj Šefko Kurpejović.

Sekretarijat: Povećanje cijena karata neprihvatljivo

Autobuski prevoznici prethodne sedmice najavili su povećanje cijena karata. Prevoznik BLT Podgorica predložio je da cijene budu od 1,20 ili 1,30, što je povećanje za 30, odnosno, 40 centi u odnosu na sadašnje cijene karata. Vlasnik Gradskog saobraćaja PG predložio je da karta bude 1,50 eura, što je povećanje od 60 centi. Cjenovnike su poslali Sekretarijatu za saobraćaj na odobrenje. Međutim, iz Sekretarijata smatraju da je takva odluka neprihvatljiva.

Sekretarijat za saobraćaj, kao i sve ostale službe i organi Glavnog grada, dodaju, realizuje aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života građana Podgorice.

"Svako povećanje cijena karata u teškom socio-ekonomskom trenutku smatramo odlukom koja bi ugrozila porodične budžete ljudi koji žive u Podgorici. Tako nešto nije prihvatljivo, tim prije što je isto u vezi sa cijenom naftnih derivata, na koju Glavni grad i građani Podgorice nemaju bilo kakav uticaj", poručili su iz Sekretarijata.

Portal Analitika