Svijet

Obilježili 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa

Putin u Sjevernoj Koreji nakon 24 godine; Kim Džong Un: Puna podrška sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un počeli su razgovore u Pjongjangu u sastavu delegacija Rusije i Sjeverne Koreje.

Putin u Sjevernoj Koreji nakon 24 godine; Kim Džong Un: Puna podrška sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini Foto: AP
Portal AnalitikaIzvor

Putin je na početku razgovora sa sjevernokorejskim liderom poručio da Moskva cijeni podršku Pjongjanga, navodi Aljazeera.

"Veoma cijenimo vašu dosljednu i nepokolebljivu podršku ruskoj politici, uključujući i u ukrajinskom pravcu", naveo je Putin, istakavši da je pripremljen novi temeljni dokument koji će činiti osnovu odnosa Rusije i Sjeverne Koreje za dugi niz godina.

Putin, koji je u Sjevernoj Koreji prvi put poslije 24 godine, podsjetio je da su prošle godine dvije zemlje obilježile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Korejski lider je, otvarajući pregovore sa ruskim predsjednikom istakao ulogu Rusije u održavanju strateške ravnoteže u svijetu i izrazio punu podršku u "sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini".

"Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje cijeni važnu misiju i ulogu snažne Ruske Federacije u održavanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svijetu, a takođe izražava punu podršku i solidarnost s ruskom vladom, vojskom i narodom u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, bezbjednosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta", naglasio je Kim Džong Un.

Portal Analitika