Svijet

Ruski predsjednik

Putin potpisao izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon po kojem se formalizuje izlazak Moskve iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljavaju letovi nenaroužanih letjelica iznad zemalja potpisnica.

Putin potpisao izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/AFP
Glas Amerike (VOA)Izvor

Očekivanja Rusije su da se o novom paktu razgovara na samitu Putina i američkog predsjednika Džoa Bajdena u Ženevi.

Ali, Bajdenova administracija je obavijestila Rusiju u maju da neće produžavati sporazum koji je Trampova administracija napustila prošle godine.

Kremlj je saopštio da je odluka SAD da se povuku iz sporazuma "uzdrmala ravnotežu interesa" među zemljama potpisnicama i da je podstakla i Rusiju da izađe iz sporazuma.

"To je nanijelo ozbiljnu štetu važnosti sporazuma, kao i povjerenju i transparentnosti, a ugrozilo je i nacionalnu bezbjednost Rusije", piše u saopštenju Kremlja.

Moskva se nadala da će Bajden preinačiti odluku svog prethodnika, ali Bajdenova administracija to odbija da učini i optužuje Rusiju da krši sporazum, što Moskva poriče. U januaru je Rusija objavila plan da izađe iz sporazuma, a vlada je proteklog mjeseca parlamentu podnijela takav prijedlog na glasanje.

Ruski zvaničnici kažu da žale zbog odluke SAD da se ponovo ne priključi sporazumu i ocjenjuju da je posredi "politička greška" koja ne doprinosi kontroli naoružanja.

Portal Analitika