Politika

“Cilj je da se regija smiri, i svih šest država uđu u EU"

Pusić: Crna Gora još ima šansu da nastavi i završi put u EU

Naš region nije više u fokusu svjetske i američke pažnje jer su je preuzele neke druge teme. Zato šalju posebne emisare da srede situaciju kod nas. Sve je bilo spremno da Crna Gora završi svoj put prema članstvu u EU, ali svjetski zvaničnici smatraju da je ona najednom izgubila interes, što nije tačno, već je ruski uticaj preko nove vlade zakočio taj projekat, ocijenila je bivša šefica diplomatije Hrvatske, Vesna Pusić, u emisiji “Hej Sloveni”, Gradske RTV.

Pusić: Crna Gora još ima šansu da nastavi i završi put u EU Foto: EPA
Gradski portalIzvor

Pusić smatra da zbog aktuelnih kriza nije za očekivati da se SAD koncentriše sada na našu regiju, ali da svakako sami moramo donijeti određene odluke i nastaviti put ka EU.

Crna Gora će, ocjenjuje Pusić, na kraju doći do toga da ide na izbore i onda će izabrati vladu koja će je vratiti na Evropski put.

“Na čudan način Amerika ima potencijalno mogućnost snažnijeg uticaja, ali Evropa bolje razumije probleme sa kojima se Zapadni Balkan susrijeće. Britanci, kao saveznici proevropskih snaga u regiji su veoma važni, i sa njima je važno ozbiljno raditi”, smatra Pusić.

Inicijativu Otvoreni Balkan definiše kao prevaru, odnosno ideju kako mirnim putem dobiti ono što se nije dobilo ratom.

“Kao što znamo, glavni proponenti ove inicijative su Vučić i Rama, što je kod Amerikanaca stvorilo utisak da je to dobro jer sve povezuje, a zapravo je zakulisni način da se dođe do promjene granica”, objašnjava Pusić.

Smatra I da Srbija jednog dana treba da postane dio Evrope, ali da je jedini način da se to dogodi da sve ostale države iz okruženja počnu napredovati ka EU, a da Vučić to ne opstruira.

“Cilj je da se regija smiri, i svih šest država uđu u EU. Za sada je najteže naći način kako da se to postigne”, kazala je Pusić.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
J JakaCrnaGora__neregistrovani
01.10.2022. 10:20

Samo uz pomoć komisije iz Evrope prilikom Glasanja kad budu izbori u Crnoj Gori može dati dobar znak za ulaznicu u EVROPSKU UNIJU!

4
0
P PODGORICANIN_neregistrovani
01.10.2022. 06:43

Nema šanse dok URA pravi dilove sa Crkvom Srbije, Prosrpskim strankama bliske Rusiji i Srbiji i Raznim kriminalnim grupama!

13
0
C CrnogorskaCrnaGora__neregistrovani
01.10.2022. 06:21

Probleme stvaraju Srpske partije koje oce NASILU DA POSRBLJAVAJU CRNU GORU I GRADJANE!

13
0
S SVI_ZAJEDNO_neregistrovani
01.10.2022. 05:48

UOČENA POJAČANA AKTIVNOST MOMA KOPRIVICE I NJEGOVIH BOTOVA NA ŠIRENJU DEZINFORMACIJA, ZAGOVARANJA KONTRAPRODUKTIVNIH MJERA I NAMJERA, TE UNOŠENJA RAZDORA ?USUVERENISTIČKI BLOK!!!

13
0
C Crnogorka_neregistrovani
01.10.2022. 05:46

Ima i iskoristicre je uprkos nastojanju trenutne vlasti da nas odvuce na stranputicu tudjih interesa.

11
0