Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Purgatorije dobile novo festivalsko odličje: Nagrada za najbolju režiju nosiće ime po Jagošu Markoviću

Odluku usvojio Savjet Centra za kulturu Tivat

Purgatorije dobile novo festivalsko odličje: Nagrada za najbolju režiju nosiće ime po Jagošu Markoviću

Odajemo mu priznanje za sve što je postigao u pozorišnoj režiji, za izvanredan, genijalan doprinos pozorišnoj umjetnosti i kulturi uopšte, i na najprikladniji način čuvamo njegovo ime od zaborava”, poručio direktor tivatskog CZK

Purgatorije dobile novo festivalsko odličje: Nagrada za najbolju režiju nosiće ime po Jagošu Markoviću Foto: Centar za kulturu Tivat
Portal AnalitikaIzvor

Savjet Centra za kulturu Tivat, na inicijativu direktora te ustanove Gorana Božovića, donio je odluku da se pored postojećih nagrada na Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije uvede i nagrada za najbolju režiju, koja će nositi ime po nedavno preminulom crnogorskom reditelju Jagošu Markoviću.

U inicijativi za novu nagradu, Božović je podsjetio da je Marković preminuo iznenada i to neposredno nakon zatvaranja 18. izdanja Festivala mediteranskog teatra Purgatorije. 

Otišao je vječiti dječak pozorišta: Preminuo Jagoš Marković
19
Otišao je vječiti dječak pozorišta: Preminuo Jagoš Marković
22.09.2023 18:55

„Ispostavilo se da je postojala sudbinska veza između Jagoša i Tivta, imajući u vidu da je posljednji projekat u životu radio u Tivtu, pozorišnu predstavu “Ćelava pjevačica”, te da je posljednje priznanje u životu, nagradu Ivana Tomičić za poseban doprinos festivalu, dobio upravo na posljednjem izdanju Purgatorija“, napomenuo je Božović.

Dodaje da je Marković ostavio dubok trag u radu Centra za kulturu Tivat i na Purgatorijama. 

„Režirao je tri izvanredne pozorišne predstave – “Filomena Marturano” koja se igra preko deset godina, “Hasanaginica” koja se igra preko sedam godina, i na kraju “Ćelava pjevačica”, koja je na dosadašnja četiri festivalska učešća osvojila jedanaest nagrada, a brojna gostovanja i festivalska učešća tek slijede“, podsjetio je on. 

Ističe da je ovo pravi momenat za uvođenje nagrade za najbolju režiju koja će nositi njegovo ime.

„Purgatorije su festival koji je volio, kojem se rado vraćao, i za koji je mnogo dao, te je uvođenje ove nagrade sasvim prikladan čin i logičan slijed događaja. Na navedeni način odajemo priznanje Jagošu Markoviću za sve što je postigao u pozorišnoj režiji, za izvanredan, genijalan doprinos pozorišnoj umjetnosti i kulturi uopšte, i na najprikladniji način čuvamo njegovo ime od zaborava”, poručio je Božović.

Portal Analitika