TV / Film

Prvi put u istoriji: Japan za Oskar kandidovao film stranog reditelja, to je Vim Venders

Prvi put u istoriji, kandidat Japana za Oskar biće film čiji reditelj nije iz te države. Riječ je o ostvarenju “Perfect Days” Vima Vendersa.

Prvi put u istoriji: Japan za Oskar kandidovao film stranog reditelja, to je Vim Venders Foto: Promo
Portal AnalitikaIzvor

Film koji je premijerno prikazan u Kanu, rađen je u japansko-njemačkoj koprodukciji, pri čemu su scenario radili Vim Venders i Takuma Takasaki. Glumac Kođi Jakušo, pritom, upravo je u Kanu dobio priznanje namijenjeno za najbolju mušku ulogu.

Radnja se dešava u Japanu, a u središtu je čitač toaleta u Tokiju, koji u slobodno vrijeme održava svoju strast prema muzici, knjigama i fotografisanju drveća. No, tokom filma će naići na niz neočekivanih susreta, koji gledaocima otkrivaju šta leži u njegovoj prošlosti.

Riječ je o 28. dugometražnom filmu u karijeri Vima Vendersa, koja je počela prije 53 godine, ostvarenjem “Summer in the City”.

Iako su iza brojnih decenija njegovog rada ostali izvrsni igrani i dokumentarni filmovi, prilično paradoksalno zvuči činjenica da Vim Venders nikada nije dobio Oskar.

Japanski filmovi, sa druge strane, dva puta su osvajali Oskar u konkurenciji najboljih međunarodnih ostvarenja. Prvi put se to dogodilo 2008. godine, kada je prizanje pripalo filmu “Departuers” (Eđiro Takita). Prije dvije godine, Oskar u istoj kategoriji osvojio je film “Drive My Car” (Rjusuke Hamaguči).

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.