Sci/Tech

Međunarodno matematičko takmičenje

Prvi put u Crnoj Gori: Kengur bez granica

Međunarodno matematičko takmičenje Kengur bez granica, ove godine će se prvi put održati u Crnoj Gori. 

Prvi put u Crnoj Gori: Kengur bez granica Foto: Foto: Crnogorski Telekom
Portal AnalitikaIzvor

Prve godine je za Crnu Goru predviđena realizacija pilot takmičenja u tri opštine centralne regije: Podgorica, Danilovgrad i Tuzi, i to u dvije kategorije takmičenja: Ecolier (5. i 6. razred) i Cadet (9. i 1. razred srednje škole). Planirani datum održavanja takmičenja je subota, 20. mart 2021, u 10 sati.Generalni sponzor takmičenja je Crnogorski Telekom, a partneri su Univerzitet Donja Gorica, Udruženje Roditelji, Arhimed d.o.o. i Zzi d.o.o., a uz saglasnost Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Takmičenje Kengur bez granica se održava zadnjih 30 godina u preko 80 država svijeta, uključujući i sve zemlje u našem regionu. Oko šest miliona učenika osnovnih i srednjih škola širom svijeta, u istovrijeme razmišlja o istim problemima i rješava iste zadatke.Učenici osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore od ove godine imati istu priliku.

Testiranje će se odvijati na tri jezika, CSBH, albanskom i engleskom. Prijavljivanje se vrši putem zvanične internet stranice takmičenja. Rok za prijavu je je 14.mart 2021. godine u 15 sati.

2021. godine takmičenje će se odvijati na tri lokacije, u Podgorici na Univerzitetu Donja Gorica, amfiteatar, u Danilovgradu i Tuzima.

Osnovni cilj takmičenja je popularizacija matematike, te je takmičenje namijenjeno svima koji bi da se na takmičenju oprobaju u rješavanju problema čije odgonetanje zahtjeva maštu, osovne vještine računanja, logičko razmišljanje i druge strategijeza rješavanje problema, bez obzira na to koju ocjenu imaju iz matematike. 

Svake godine, matematičari iz cijelog svijeta pripremaju i vrše izbor zadataka za ovo takmičenje. Testovi se sastoje od pitanja sa više ponuđenih odgovora, a akcenat je na duhovitim pitanjima u kojima se više traži brzo i logičko razmišljanje.

Kao rezultat aktivnosti u procesu uspostavljanja aktivnog članstva u Međunarodnoj asocijaciji Kengur bez granica (Kangourou sans Frontières, aksf.org ), kojoj je jedna od primarnih aktivnosti organizovanje istoimenog međunarodnog takmičenja, NVU Tinker je, od strane ove asocijacije, sertifikovan da u 2021. godini, po prvi put, organizuje pilot takmičenje „Kengur bez granica“ u Crnoj Gori.

Delegirani predstavnik NVU Tinker u Međunarodnoj asocijaciji Kengur bez granica je Doc. dr Nela Milošević, profesorica na Univerzitetu Donja Gorica, a saradnici su Jelena Milojković i Dejana Ponoš, osnivačice NVU Tinker. 

Portal Analitika