Politika

U okviru redovnog zasjedanja parlamenta

Prvi premijerski sat tek u martu

Prvi premijerski sat od izbora nove vlade biće održan u redovnom zasjedanju parlamenta, odnosno u martu ove godine, piše Dan.

Prvi premijerski sat tek u martu Foto: Pobjeda
DanIzvor

Po skupštinskom poslovniku, pitanja premijeru postavljaju se na posebnoj sjednici Skupštine, koja se održava najmanje jedanput dvomjesečno u toku redovnog zasjedanja.

Shodno crnogorskom ustavu, prvi radni dan marta predstavlja i prvi dan redovnog proljećnog zasjedanja. To znači da premijer Zdravko Krivokapić u okviru premijerskog sata ni ovog mjeseca neće pred poslanike.

Kako se navodi u članu 167 skupštinskog poslovnika, poslanik ima pravo da, u cilju pribavljanja potrebnih informacija o pojedinim pitanjima iz rada Vlade, odnosno sprovođenja utvrđene politike, Vladi (ili nadležnom ministru) postavi poslaničko pitanje i da na njega dobije odgovor.

Predsjednik kluba, ili ovlašćeni predstavnik kluba poslanika, ima pravo da predsjedniku Vlade postavi pitanje i dobije odgovor o pitanjima izrada Vlade. Po tom članu poslovnika, poslaničko pitanje postavlja se na posebnoj sjednici Skupštine, koja se održava najmanje jedanput dvomjesečno u toku redovnog zasjedanja.

Precizira se da vrijeme za postavljanje pitanja predsjedniku Vlade iznosi najviše pet minuta, a predsjednik Vlade odgovara u trajanju najviše pet minuta.

Na sajtu parlamenta nalazi se i podatak da poslije datog usmenog odgovora, predsjednik, odnosno ovlašćeni predstavnik kluba poslanika koji je postavio pitanje, ima pravo da komentariše odgovor u trajanju najviše tri minuta, a predsjednik Vlade da odgovori na komentar, u trajanju najviše tri minuta.

Predsjednik, odnosno ovlašćeni predstavnik kluba poslanika koji želi da na sjednici postavi pitanje predsjedniku Vlade dužan je da to pitanje dostavi predsjedniku Skupštine, u pisanoj formi, najkasnije 72 sata prije početka sjednice, a predsjednik Vlade da dostavi odgovor u pisanoj formi najkasnije do početka naredne sjednice na kojoj se postavljaju pitanja predsjedniku Vlade piše u tekstu poslovnika.

Skupštinu na posebnu sjednicu saziva predsjednik Skupštine shodno odredbama poslovnika. Interesantno je i da za održavanje sjednice nije potreban kvorum. 

Portal Analitika