Kultura

Za đake petog razreda OŠ "Božidar Vuković - Podgoričanin"

Prvi nastup teatra Kambak van granica Poljske: "Mali princ" u Evropskoj kući u Podgorici

U susret Međunarodnom danu djece koji se obilježava 1. juna, u Evropskoj kući u Podgorici organizovana je manifestacija posvećena najmlađim na kojoj su ugostili glumačku radionicu poljskog teatra Kambak. 

Prvi nastup teatra Kambak van granica Poljske: "Mali princ" u Evropskoj kući u Podgorici Foto: Evropska kuća
Portal AnalitikaIzvor

Priređeno je druženje djece poljskih državljana nastanjenih u Crnoj Gori i njihovih vršnjaka iz Osnovne škole „Božidar Vuković- Podgoričanin”, saopšteno je iz Evropske kuće. 

Promovišući EU vrijednosti, Evropska kuća u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske i Udruženjem Poljaka u Crnoj Gori, članovi teatra upoznali su đake petog razreda na čelu sa učiteljicom Marijom Popadić. Nakon radionice, zajedno sa djecom iz Udruženja Poljaka u Crnoj Gori, oni su imali priliku da uživaju u predstavi „Mali princ” teatra Kambak, rađenoj po motivima istoimenog romana. 

Profesionalno pozorište Kambak po prvi je put nastupilo van granica svoje zemlje i to upravo u Crnoj Gori. Glumačku ekipu „pozorišta integracije”, kako ga nazivaju njegovi osnivači, čine profesionalni glumci i mladi glumci sa invaliditetom. Pozorište je jedino takvog tipa u Poljskoj i jedno od tri u Evropi. Njihova misija je, kako kažu, da krče put kolegama, osobama sa invaliditetom, promovišu jednakost, pomažu im u rušenju predrasuda i ostvarivanju snova. 

Putovanje Malog princa, ispunjeno magijom glumačke ekipe iz Vroclava, bila je odlična prilika za djecu da otputuju, ne samo u kutke svemira, već i u dubine ljudskog srca. Omogućilo im je da dotaknu važna pitanja o kojima im je ponekad teško razgovarati sa odraslima – odrastanje, prolaznost, prijateljstvo, usamljenost, ljubav. Kako poručuju njegovi članovi „sve je moguće kad nešto jako želite, naši snovi su tu da ih ostvarujemo”. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.