Region

Drugi put za skoro mjesec dana

Protest pripadnika specijalnih jedinica Policije Kosova u Prištini

Pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova protestovali su u subotu u Prištini ispred zgrade Vlade Kosova, drugi put za skoro mjesec dana, pozivajući na poboljšanje uslova rada i iznoseći nove zahtjeve.

Protest pripadnika specijalnih jedinica Policije Kosova u Prištini Foto: RFE/Ibrahim Berisha
RSEIzvor

Predsjednik Sindikata Policije Kosova Imer Zećiri (Zeqiri) rekao je da su zahtjevi policije poboljšanje opštih uslova rada, kao što su odjeća, oprema, objekti.

Naglasio je da "neki policijski objekti i vozila, kao i oprema koji su potrebni za obavljanje poslova - ne ispunjavaju minimalne uslove za rad".

Njihov protest dolazi otprilike tri sedmice nakon što je Vlada Kosova odobrila novi paket pomoći za specijalne i ostale druge policijske jedinice.

Na protestu su bili i pripadnici Specijalne interventne jedinice i Jedinice za rukovanje eksplozivnim napravama, koji su protestovali i 1. novembra.

Zećiri je istakao da su izašli ispred Vlade kako bi iznijeli zahtjeve svih pripadnika Policije Kosova.

Rekao je da je sindikat Skupštini Kosova dao spisak sa oko 5.700 potpisa o nezadovoljstvu pripadnika Policije Kosova, a da odgovor još nije uslijedio.

Poručio je da su spremni za razgovor sa Vladom.

On je naglasio da je samo u ovoj godini 86 policajaca dobrovoljno dalo ostavku, uglavnom zbog nezadovoljstva.

Otprilike dvije sedmice nakon protesta 1. novembra, Vlada Kosova donijela je odluku da odobri dodatne naknade za pripadnike Policije Kosova.

Plate pripadnika Policije Kosova počinju od 210 eura mjesečno za policijske kadete, a dostižu više od 1.500 eura mjesečno za generalnog direktora.

Policija ove zemlje, osnovana prije 24 godine, ima više od 9.000 pripadnika različitih činova.

Nemaju ni zdravstveno ni životno osiguranje.

Portal Analitika