Društvo

Direktor podgoričke Elektrotehničke škole provjerava regularnost bolovanja za određene profesore

Prošle godine otpuštili profesora – radio u Americi, a bio na bolovanju

Prije godinu sam angažovao određenu agenciju koja je ispitivala bolovanja pet profesora. Ta usluga je plaćena 500 eura. Jedan profesor je tada bio kažnjen zato što nije doznake dostavljao na vrijeme. Kažnjen je bio dvije plate, a drugi je lažirao bolovanje. On je dobio otkaz jer je otkriveno da je imao svog doktora koji mu je ispisivao razne bolesti, a on je išao da radi u Ameriku – rekao je Pobjedi direktor Elektrotehničke škole u Podgorici Ersan Spahić

Prošle godine otpuštili profesora – radio u Americi, a bio na bolovanju Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Direktor podgoričke Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ Ersan Spahić zatražio je od zdravstvenih ustanova pomoć u provjeri bolovanja za određene profesore koji ne dolaze na nastavu mjesec dana, jer sumnja da su ta bolovanja otvorena bez osnova.

– Mislim da neki ljudi ne zaslužuju bolovanja. Za bol u glavi se dobije bolovanje – kaže direktor.

On je Pobjedi kazao da je 15 profesora gotovo u isto vrijeme početkom ove školske godine pošlo na bolovanje. Sumnja, navodi on, u regularnost bolovanja za njih pola.

Usljed odsustva profesora đaci su gubili nastavu iz predmeta elektrotehnike i matematike, a direktor tvrdi da je pokrio časove u iznosu od 98 odsto. Problem je, kaže on, što je riječ o deficitarnom kadru i onda nema ko da dođe da mijenja odsutne profesore.

Spahić kaže da je problem imao i prije godinu kada je angažovao određenu agenciju koja je ispitivala regularnost bolovanja za pet profesora. Tu uslugu je platio 500 eura.

– Jedan profesor je tada bio kažnjen zato što nije doznake dostavljao na vrijeme. Kažnjen je bio dvije plate, a drugi je lažirao bolovanje. On je dobio otkaz jer je otkriveno da je imao svog doktora koji mu je ispisivao razne bolesti, a on je išao da radi u Ameriku. Taj slučaj je od prije godinu dana. Konstantno se ovo dešava – kaže Spahić.

Iz Ministarstva prosvjete su nam kazali da je aktuelna situacija u Elektrotehničkoj školi u nadležnosti škole, a ne ovog resora.

Đaci su ove godine izgubili određeni broj časova i direktor Spahić objašnjava da će morati da ih nadoknade radnim subotama. Kaže da shvata ogorčenost roditelja zato što đeca nemaju nastavu, dodajući da je problem deficitarnog kadra.

Pozivao je, kako navodi, Zavod za zapošljavanje, Elektrotehnički fakultet, profesore da preporuče određeni kadar i pokrio je izvođenje nastave u iznosu od 98 odsto. Ističe da je angažovao i zamjenike da predaju određene predmete. Fali im kadra elektrotehničara i matematičara. Spahić dodaje da neće niko da radi u školi, već da takav kadar traži zaposlenje u Elektroprivredi, Cedisu, gdje su plate znatno veće.

Spahić kaže da ostale škole nemaju poteškoća sa kojima se oni bore. Imaju, dodaje on, stručno zastupljen kadar i onda mogu lako da nađu zamjenu kada su im profesori odsutni. 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P PIO_neregistrovani
28.09.2023. 10:21

Ja znam jednu bolnicarku iz CG koja se udala u Svcajcarsku i zivjela tamo godinama a u CG primala platu i vodio joj se radni staz . Povremeno bi otisla na kratko jer valjda je morala prekinuti bolovanje na par dana pa onda opet nastaviti . Tako je i zavrsila radni vijek i otisla u pemziju .

5
0