Politika

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Stjepović učestvovao na prvom sastanku CEI konvencije u Trstu

Proširenje EU glavni cilj djelovanja Centralnoevropske inicijative

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović učestvovao je na Prvom sastanku konvencije za jačanje Centralnoevropske inicijative održanoj u Trstu 11. i 12. februara.

Proširenje EU glavni cilj djelovanja Centralnoevropske inicijative Foto: Skupština CG
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak koji je okupio predstavnike parlamentarne i vladine dimenzije CEI, bio je prilika za razmjenu mišljenja i razgovore s ciljem pronalaska novih modaliteta djelovanja i daljeg jačanja uloge ove regionalne inicijative na međunarodnom planu posebno u kontekstu evropske integracije zemalja kandidatkinja za članstvo u EU.

Obraćajući se učesnicima sastanka predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović zahvalio je na prepoznavanju značaja dinamizacije procesa proširenja, posebno kroz primjer Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidatkinje za članstvo, te u tom kontekstu naglasio da je naša država u parlamentu nedavno napravila veliki korak u pravcu približavanja EU, kroz promptnu reakciju novog skupštinskog saziva i imenovanja u pravosuđu.

Stjepović je takođe istakao neophodnost boljeg pozicioniranja, snažnijeg i konkretnijeg djelovanja Centralnoevropske inicijative, kao foruma koji okuplja značajan broj zemalja članica EU i većinu država kandidatkinja za članstvo u Uniji.

Na sastanku je ocijenjeno dauzimajući u obzir sve veće, kompleksne i nove izazove koji utiču na međunarodni mir i bezbjednost, kao i potrebu za daljim napretkom u procesu proširenja EU, evidentno je veliko očekivanje i zahtjevzemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope - za jačim promovisanjem evropske integracije kao pravog modela za efikasno rešavanje aktuelnih izazova. U tom smislu, organizacija poput CEI-a označenaje kao jedinstven forum koji okuplja ove zemlje i koji može predstavljati priliku za pružanje brzih i fleksibilnih rešenja izazovima. S tim u vezi naglašena je i potreba za iznalaženjem mogućnosti da CEI postane snažan sagovornik u korist evropske integracije i proširenja.

Imajući u vidu ključnu ulogu regionalne saradnje u izgradnji Evrope tokom protekle tri decenije, naglašena je neophodnost daljeg pozicioniranja procesa proširenja Evropske unije kao centralnog elementa aktivnosti CEI. Istaknuto je da bi ovakav pristup omogućio CEI-u da deluje kao zagovornik proširenja EU za države članice CEI koje su u kandidatskom statusu za članstvo u EU.

Sastanku u Trstu pored predsjednika Odbora Stjepovića prisustvovao je i nacionalni koordinator za CEI u Ministarstvu vanjskih poslova Radovan Bogojević i sekretar delegacije Skupštine Crne Gore pri CEI PD Jasmin Bojadžić.Portal Analitika