Politika

Novi detalji dovode u sumnju sve akcije uništavanja cigareta od kako je na čelo UPC došao Rade Milošević

"Propusti" vrijedni više miliona eura

Sedam dana od prvih privođenja i saslušanja u sklopu akcije sprečavanja krijumčarenja zaplijenjenih cigareta u pritvoru su zadržani Dalibor Brnović, direktor firme ,,Brnović trans“, ali i dvojica službenika Uprave prihoda i carina - Elvir Adrović, šef Komisije za uništavanje cigareta UPC i Milutin Pejović, vođa mobilnog tima za suzbijanje krijumčarenja UPC.

"Propusti" vrijedni više miliona eura Foto: PA
PobjedaIzvor

Tri imena ne znače kraj istrage koju su sproveli pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu Specijalnog tužilaštva, a na osnovu informacija Agencije za nacionalnu bezbjednost i britanskih obavještajaca. Naprotiv: razotkrivanje kriminalne mreže tek počinje.

Prema informacijama Pobjede, akcija razotkrivanja državnog šverca vođena je u strogoj tajnosti i trajala je duže od mjesec i to bez učešća crnogorske policije! O tome svjedoči i podatak da su u petak veče 1. oktobra nalozi za informativne razgovore dati policiji svega jedan sat prije nego su obavljena saslušanja.

Tridesetak dana ranije agenti SPO su, prema datim instrukcijama, iz dana u dan pratili poteze ljudi iz Uprave prihoda i carina, uključujući i direktora UPC Rada Miloševića i ekipu koju on kontroliše.

Kompletna operacija je kulminirala u četvrtak 29. septembra kada je organizovan transport koji je tajno sniman, da bi sljedećeg dana bile sklopljene kockice velike prevare koja je, najvjerovatnije, krenula iz Uprave prihoda i carina.

MISTERIJA KAMIONA

Po saznanjima našeg lista, Adroviću se na teret stavlja da je sačinio lažan izvještaj o spaljivanju cigareta u peći ,,M construction“, dok je Pejović odgovoran za ,,nestanak“ kamiona napunjenog do vrha cigaretama, vrijednim oko milion eura.

Brnović bi trebalo da prizna – ko mu je naredio da kamion, umjesto u Nikšić, preveze na jednu lokaciju u Podgorici, gdje je skriven.

Iako su mediji objavili da je kamion nađen u naselju Velje brdo, ,,na starom putu“ iz Podgorice ka Danilovgradu, izvori Pobjede iz istrage ukazuju da je kamion imao ,,misterioznu“ putanju.

Prema tim informacijama, kamion ,,Brnović transa“ bio je izvjesno vrijeme lociran u jednom prigradskom naselju u Zeti, jer je prvobitna namjera bila da se, preko Tuzi, kontingent cigareta plasira dalje – na ulično tržište.

Tu informaciju Pobjeda nije mogla da provjeri iz dva nezavisna izvora, ali naš sagovornik ističe da taj detalj, ukoliko se ispostavi da je vjerodostojan, ukazuje da postoji tajna sprega između vrha UPC i jedne kriminalne ekipe, koja nema direktne veze sa mnogo poznatijim ,,škaljarcima“ i ,,kavčanima“.

Nije to jedini problem sa kojim će se suočiti Rade Milošević, ali i njemu bliski ljudi.

Prema informaciji Pobjede, istražitelji su izdvojili komunikaciju sa vajber grupe - unutar koje su službenici UPC, pojedini carinici i jedan čovjek iz vrha izvršne vlasti - koja može da otkrije mnogo detalja o organizaciji kriminalne aktivnosti pod okriljem ,,borbe protiv organizovanog kriminala“. Ta konverzacija bi, tvrde izvori Pobjede, mogla da bude vrlo neugodna za aktere, od kojih su najmanje dvojica državni funkcioneri, a još dvojica državni službenici.

MISTERIOZNE CIGARETE

Ali i to je samo djelić slagalice. Istražitelji su, kako je juče objavio portal CdM, prilikom neposrednog pregleda oduzetih cigareta u kamionu koji je pronađen u blizini Podgorice, između ostalih, pronašli i cigarete marke "mak" i "regina".

"Navedene marke cigareta se nijesu nalazile u pratećoj dokumentaciji koja se odnosi na popis robe koja je trebalo da se vozi na uništenje. Radi se o vrstama koje su, prema podacima iz popisa uništene robe, navodno već uništene tokom ranijih spaljivanja oduzete robe u jednoj fabrici u Nikšiću", piše CdM, uz napomenu da su novinari tog portala imali uvid u dokumentaciju.

Očito je da, zbog pojačane kontrole, dio cigareta ,,skrajnutih“ sa ranijeg paljenja u peći u bivšoj fabrici „Javorka“ – nije bilo moguće, zbog pojačanih kontrola, prenijeti preko granice.

Upravo ova informacija - o ,,vaskrsavanju“ navodno već uništenih cigareta - pod sumnju dovodi sve ranije akcije spaljivanja cigareta od kako je na čelo Uprave prihoda i carina došao Rade Milošević, kao i hapšenje šefa i jednog člana Komisije za uništenje cigareta.

I potvrđuje ranije pisanje Pobjede. U serijalu tekstova početkom avgusta naš list je, između ostalih, objavio informaciju, na osnovu izvora iz Uprave prihoda i carina, da su dva puta organizovane akcije uništavanja cigareta – 21. aprila i 30. juna – uz prisustvo Komisije za uništavanje koju je odredio lično direktor UPC Milošević. Ali i bez kontrole Uprave policije prilikom spaljivanja.

Pobjeda je tada prezicno izračunala da dva kontingenta, prema zvaničnim podacima količine 1.294 i 1.205 paketa, nijesu mogli biti uništeni za nekoliko sati paljenja u peći kompanije „Mi Rai“.

Tim prije, što se Milošević medijima hvalisao da je učinio ono što njegova prethodnica na mjestu direktora Uprave prihoda i carina – Milena Petričević – navodno nije htjela da uradi. Miloševićeve tvrdnje nijesu odgovarale istini: vlasnici cigareta namijenjenih uništavanju prve zahtjeve su dostavili sredinom marta upravo Petričević, koja je krenula u strogo definisanu proceduru uništavanja.

Možda je to bio i glavni razlog za njenu ekspresnu smjenu 21. aprila i odluku Dritana Abazovića da partijskog saborca iz Ure postavi na čelo UPC. Krajem juna Milošević je iznenada promijenio članove komisije i u novi sastav imenovao pojedince koji su, kako je pisala Pobjeda, ranije dovođeni u posrednu vezu sa pojedinim ekipama iz Podgorice i Nikšića za koje se osnovano sumnjalo da se bave krijumčarenjem cigareta.

A onda se i sam Milošević počeo gubiti u podacima: prvo se dičio zapljenom cigareta koje je UPC legalno carinila da bi ih srpska carina vratila sa Dobrakova, a Milošević odmah požurio da se slika sa premijerom Abazovićem i da zajednički tvrde da je ,,šverc cigareta klinički mrtav“.

Sad se pokazuje da je to bio samo politički selfmarketing i lažna priča: odabirom ,,svojih“ članova komisije UPC, pravljenjem šema sa pojedincima iz Uprave policije, izmještanje paljenja cigareta u male, privatne fabrike – umjesto u peći.

Kombinata aluminijuma ili Termoelektrane u Pljevljima – Milošević je vješto pokušao da sakrije tragove. Ali i porijeklo cigareta koje su zaplijenjene: prvo je isticao da su smještene u skladištima Slobodne zone Luke Bar. Sve dok mediji nijesu objavili notornu istinu - da je Uredbom Vlade Crne Gore od decembra 2021. zabranjeno skladištenje u Slobodnoj zoni Luke Bar?!

Uhvaćen u spinovanjima, direktor UPC je brzo promijenio ploču: pričao je o smještanju cigareta u skladištu ,,Montenegrobonusa“, što su iz ove kompanije – demantovali?!

Uprkos svemu, Milošević je nastavio sa medijskom promocijom i ponovo se, tri puta, uslikavao uz zaplijenjene cigarete sa premijerom Abazovićem, ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem, ministrom bez portfelja Zoranom Miljanićem...

Sada na vidjelo lagano izlaze sve manipulacije, obmane i spinovanja. Ali i dokazi o kriminalnim aktivnostima.

"UZ MALU POMOĆ PRIJATELJA"

"Lično, bio bih neprijatno iznenađen da je Rade Milošević napravio ovaj propust", kazao je juče pred novinarima premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, pokušavajući da amnestira partijskog druga i da minimizira ulogu Rada Miloševića u aferi ,,paljenje cigareta“.

Prethodno je Abazović uspio na Vijeću za nacionalnu bezbjednost da dobije potrebnu većinu (5:3) za ,,osvetničku smjenu“ ministra odbrane i potpredsjednika Vlade Raška Konjevića sa mjesta koordinatora Biroa za operativnu komunikaciju.

I to nepuna 24 sata nakon što je Konjević najavio, za petak 7. oktobra, sjednicu BOK-a na kojoj bi se raspravljalo o ilegalnim aktivnostima tokom uništavanja cigareta. Sve to ukazuje na nervozu premijera u tehničkom mandatu koji, prema informacijama Pobjede, nije bio obaviješten ni o akciji Agencije za nacionalnu bezbjednost razbijanja ruske špijunske mreže, niti o hapšenju penzionisanog diplomate Sekulovića koji je često boravio u Abazovićevom kabinetu, ali ni o operaciji Specijalnog tužilaštva u aferi ,,uništavanje cigareta“.

Očito je da Abazović pokušava, koristeći poziciju prvog čovjeka izvršne vlasti, da spriječi rasvjetljavanje priče o kriminalnim poslovima u koje su, vrlo direktno, umiješani državni funkcioneri i službenici, ali i neki pripadnici policije.

To je, kako ističu izvori, ipak, nemoguća misija.

"Mnogobrojni su dokazi o kriminalu vođenom iz državnih fotelja i samo je pitanje dana, ne sedmica, kada će po neku od "krupnih riba" doći pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja", tvrdi jedan sagovornik.

Portal Analitika

Komentari (10)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
J Jelusa_neregistrovani
05.10.2022. 10:57

Da li zaboga o ovome ista zna ona Jelusicka.je li poslozila one kockice sa Skaj aplikacije.....ne bi ona dozvolila da urasi toliko kradu drzavu?!

5
0
D Dvojnik_neregistrovani
05.10.2022. 10:06

Dritan i Rade saljivali ,a samo Rade krijumcar;nece da moze-nas Sojicu?!

6
0
k karadag_neregistrovani
05.10.2022. 07:39

Dritane odavno si pokazao ko si .Dabogda ti lisice bile jedina narukvica do kraja tvog bijednog izdajnickog zivota politicki diletantu.

17
0
J JASAMOVO_neregistrovani
05.10.2022. 07:11

Svasta ce mu Dritanik reci sa punim pravom.hahahahKako li je ovo promaklo Kudravom ili mozda i on.....

13
0
R Rukffaš
05.10.2022. 06:56

Ovu šemu zna svako ko je iole na bilo koji način uključen ili ima kontakte sa trgovinom cigaretama u Crnoj Gori. O svemu se pričalo i nudilo. Mislili su da su skroz zaštićeni i da im niko ništa ne može. Samo polako... ide maca oko tebe...

18
0
T Terra_nova_neregistrovani
05.10.2022. 06:38

Kad je sljedeće paljenje cigareta, oće li bit televizije i Abazdovića ?

21
0
P Poenam_Dei_neregistrovani
05.10.2022. 06:24

Uhapsiti Nemanju iz Ulcinja

23
1
P PODGORICANIN_neregistrovani
05.10.2022. 06:05

Pa morao je nekako Dritan da finansira bratovu kliniku, "Brat" je brat , a 21 milion se brzo potrosi zav ako modernu kliniku!

27
0
N Nency_neregistrovani
05.10.2022. 08:37

@PODGORICANIN_neregistrovani Treba tek da vidimo šta je taj narcis sve finansirao... ništa pišteno,jasno!Ssmo da mu iskija na nos,to čekamo!Dritanga perfidna, pokvarena... fujjj!

10
0
D Daki_neregistrovani
05.10.2022. 05:32

Propust kad njegovi kradu i bave se kriminalom , a kada drugi rade to su krimimalci,korupcija, zatvor,sdt. Zasto napokon ne uhapsite abazovica,i miliosevica, toliko dokaza je vec, od 21 milion,kriptotelefona,druzenje sa kriminalcima i ubicama

29
0