Društvo

Ministarstvo prosvjete uputilo zvaničan dopis direktorima

Promovisanje i prodaja propagandnog materijala zabranjena u školama

Ministarstvo provjete, nauke, kulture i sporta je, kako saznajemo, 3. februara uputilo zvaničan dopis direktorima škola da „u ustanovi nije dopušteno promovisanje i prodaja literature koja nije obavezna (časopisi, novine, listovi, slikovnice, slovarice, zbirke i slično)“.

Promovisanje i prodaja propagandnog materijala zabranjena u školama Foto: Pixabay
Kaćuša KRSMANOVIĆ
Kaćuša KRSMANOVIĆAutorka
PobjedaIzvor

Dopis je uslijedio nakon što je Pobjeda pisala o nezakonitom djelovanju prosrpskih organizacija – prvo su dijelili propagandni materijal đacima prvacima u školi u Tivtu, a onda i u Pljevljima.

U dopisu u koji smo imali uvid, iz Ministarstva navode da su „u saznanju da se u obrazovno-vaspitnim ustanovama učenicima dijele pokloni i propagandni materijali različitog sadržaja (leci, flajeri i sl.)“, te da, „s obzirom na to da se ne odnose na vaspitnu i obrazovnu funkciju škole, potrebno je zabraniti sve aktivnosti ove vrste u obrazovno-vaspitnim ustanovama“.

U aktu koji je potpisao državni sekretar Miroslav Anđelić, ukazuju i da je Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju odredbama člana 137 stav 4 propisano da u ustanovi nije dopušteno promovisanje i prodaja ovakvog materijala.

Pobjeda je 28. januara objavila priču, a nakon što se redakciji javilo više građana Pljevalja, da je dan ranije, 27. januara, povodom dana srpskog sveca Svetog Save, udruženje koje nosi ime ovog sveca u tri pljevaljske osnovne škole organizvalo podjelu poklon paketića za đake prvake, sa dva sadržaja. Za djecu islamske vjeroispovijesti slatkiši, a za pravoslavce pride bojanka sa likom Svetog Save i brošurom o njegovom djelu.

Akcija je naišla na žestoku osudu mnogih roditelja, prije svih Muslimana/Bošnjaka, ali i dijela pljevaljske javnosti.

Direktor jedne od tri pljevaljske osnovne škole Albin Kondo, kazao je tada Pobjedi da je izašao u susret organizatorima - pljevaljskoj „Srpskoj kući“ i udruženju „Sveti Sava“, jer nije imao drugog izbora.

Da je odbio, kako kaže, bio bi, kao neko ko je dio islamske zajednice u gradu, izložen osudama da je to učinio zato što „ne voli Srbe, pravoslavce“.

- Našao sam se u nebranom grožđu – kazao je on.

Jedan od organizatora, predsjednik Srpskog kulturnog centra „Patrijarh Varnava“ u Pljevljima Božidar Jelovac, kazao je tada za Pobjedu, da ne vidi ništa sporno u akciji koju su organizovali.

Sličan skandal dogodio se i u Tivtu gdje je Bratstvo srpske pravoslavne omladine ,,Sveti Pantelejmon“ podijelilo novogodišnje paketiće učenicima OŠ ,,Drago Milović“, uz koje su prikačili letak te organizacije.

Ovim povodom i ombudsman je formirao predmet, nakon što je stiglo više individualnih pritužbi roditelja i Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić je Srpkinja iz Bosne i Hercegovine, koja godinama živi i radi u Crnoj Gori i dobila je naše državljanstvo. Bliska je Srpskoj pravoslavnoj crkvi, po sopstvenom priznanju srpska nacionalistkinja i, kako je rekla, - četnik. Javno je negirala etničke Crnogorce, a uzdizala Srbe, uz konstatciju da su oni „elitni narod“.

Portal Analitika