Kultura

Promocija knjige ”Ruski pjesnici XX vijeka” u utorak

Izvor

Ruski pjesnici XX vijeka je knjiga grupe autora, izdavačke kuće “Arkaim” iz Čeljabinska. Prevedena je na naš jezik povodom 300 godina prijateljskih odnosa Crne Gore i Rusije. Knjiga je izašla iz štampe u januaru 1912.godine. Objedinila je neobične biografije 90 ruskih pjesnika XX vijeka, a izdavač je “Grafo Crna Gora” iz Podgorice. U njoj su čitaocu najpoznatiji: Jesenjin, Majakovski, Ahmatova, Cvetajeva, Mandeljštam, Pasternak, Brodski, Visocki, Bunjin…Ostali su, nama manje poznati ili skoro nepoznati našem čitaocu pjesnici, ali vrlo važni za rusku književnost XX vijeka. Pripadali su različitim književnim pravcima. Njihov zajednički - sudbinski pečat označile su čuvene Staljinske čistke, čije su najčešće žrtve bili upravo pjesnici. Mnogi su životom platili svoju spremnost da slobodno govore i slobodu prizivaju, navodi se u saopštenju.

U knjizi je značajan i broj uspješno prevedenih stihova. Riječ je o stihovima, koji najupečatljivije predstavljaju poeziju pojedinih pjesnika. U odnosu na original prevod je unaprijeđen time što je pored imena svakog pjesnika smještena i njegova fotografija.

O knjizi će govoriti: u ime izdavača Mijodrag Kujo Novović, Bogić Rakočević - književnik, prof.dr Igor Lakić i Vlado Ašanin - prevodilac.

Portal Analitika