Kultura

Nakon postavke u galeriji "Miodrag Dado Đurić” izložba se seli u banjalučki muzej

„Progoneee me tvoje oči“ Tadije Janičića na Cetinju

Zanimljiv je to slučaj, jer je Tadija istovremeno i autsajder i visoko kotirani umjetnik, zapisala je u katalogu izložbe, istoričarka umjetnosti i kustoskinja izložbe

„Progoneee me tvoje oči“ Tadije Janičića na Cetinju Foto: Narodni muzej Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Izložba djela Tadije Janičića pod nazivom "Progoneee me tvoje oči" biće otvorena u petak u 20 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju. 

Na izložbi će biti prikazani slike, crteži, reljefi, skulpture i objekti koje je umjetnik radio posljednjih nekoliko godina. 

“Tadija je slikar koji ne pripada ni jednom umjetničkom lobiju iliti zatvorenom kružoku, nema ni želju ni volju za socijalizacijom i druženjem sa etabliranim umjetničkim miljeom, ne juri galeriste, ne šlihta se kustosima i muzejima, ne pokazuje ama baš nikakvo interesovanje za fensi događaje na kojima treba biti viđen da bi uspio na beogradskoj sceni – centru svih ustoličenja. Pa ipak, Tadijin rad svi vole i traže. Zanimljiv je to slučaj, jer je Tadija istovremeno i autsajder i visoko kotirani umjetnik - zvijezda, blizak je sa legendarnim konceptualistima, a aktuelni mladi kritičari ga rado u svoje selekcije pozivaju“, zapisala je u katalogu izložbe, istoričarka umjetnosti i kustoskinja izložbe, Ljiljana Karadžić.

Kako naglašava, ozbiljne kolekcije odavno imaju njegova djela, potražnja se širi geometrijskom progresijom, a na društvenim mrežama Tadiju prati armija fanova vrlo različitih bekgraunda, od kojih neki nemaju nikakve veze se umjetnošću, a oduševljavaju se njegovim radovima i nazivima. Čak i sami potpis 'Tadija' kao da je postao brend i garant prvoklasnog umjetničkog proizvoda. 

„U čemu je tajna njegove popularnosti na ovim prostorima? U temama koje slika, načinu na koji slika, duhu vremena, detektovanju ludih fenomena naše svakodnevice, brisanju granica između elitnog i marginalnog, nonšalantnom šarmu umjetnika, pregalačkom radu ili srećnom rasporedu zvijezda? Vjerovatno od svega navedenog po malo, uz opasku da je Tadiji skoro svejedno. Važno mu je da radi i da je slobodan“, zaključuje Karadžić.

Tadija Janičić je rođen u Nikšiću 1980. godine. Završio je osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Do sada je održao preko trideset samostalnih izložbi.

Djela Tadije Janičića se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja Crne Gore, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Muzeja grada Novog Sada, Folozofskog fakulteta u Novom Sadu, Telenor kolekciji i brojnim privatnim kolekcijama.

Nakon postavke na Cetinju, koja se može pogledati do 3. jula, izložba se seli u banjalučki muzej.

Portal Analitika