Društvo

Zavod za metrologiju

Proglašeni pobjednici na konkursu "Maskota po mjeri"

Izabrani su pobjednici nagradnog konkursa „Maskota po mjeri” kojeg je Zavod za metrologiju organizovao od 21. aprila do 18. juna 2020. Kreativni konkurs organizovan je kao podrška kampanji „Ostani doma“ i bio je namjenjen djeci uzrasta do 12 godina.

Proglašeni pobjednici na konkursu "Maskota po mjeri" Foto: Zavod za metrologiju
Izvor


Izbor najboljih dječijih radova obavio je žiri kojem je predsjedavao dr Milun Lutovac, profesor Fakulteta umjetnosti na Univerzitetu Donja Gorica, dok su članice žirija bile predstavnice Zavoda za metrologiju Gordana Bajić i Tamara Bošković Begenišić.

Za sve radove učesnika konkursa dr Milun Lutovac zaključio je da „prilikom odabira najboljih radova žiri nije imao lak zadatak, jer se rukovodio konkursom, jasno preciziranim kriterijumima. Radovi su, što je donekle bilo i očekivano, jer su na konkursu „Maskota po mjeri” učestvovali mladi uzrasta do 12 godina, bili raznovrsne umjetničke vrijednosti, tako da je žiri pored ličnog kreativnog izraza, prije svega vodio računa i o idejnom, to jest, inovativnom tumačenju zadatate teme, kao i o trudu koji je morao biti uložen da bi se došlo do željenog rješenja.”

Prva nagrada dodijeljena je Veljku (9) i Nikolini (6) Škuletić iz Podgorice za rad pod nazivom „Metrik”.

U obrazloženju za dodjelu prvog mjesta predsjednik žirija dr Milun Lutovac istakao je:

„Instalacija koju su napravili Veljko i Nikolina Škuletić iz Podgorice se sastoji od uzajamno sastavljenih, raznovrsnih materijala iz svakodnevne upotrebe, lišenih narativnog karaktera. Spoj međusobno divergentnih elemenata čine ovu umjetničku kreaciju i, konceptualno i, spiritualno uspješnom. Umjetničke instalacije su intervencije umjetnika u zadatom prostoru preko kojih se modifikuje perceptivno iskustvo posmatrača i prostor obogaćuje novim značenjima i sadržajem. Veljko i Nikolina Škuletić su uspješno protumačili i realizovali zadatu temu.”

Drugo mjesto osvojila je Mina Lukolić (8) iz Bara koja je izradila makete sata i metra.

Za rad autorke Mine Lukolić predsjednik žirija dr Milun Lutovac naveo je:

„Radove koje je napravila Mina Lukolić iz Bara, dio su maketarstva, jedne po svemu specifične profesije, ali i hobija, kojim se bave izuzetno kreativni ljudi, čija mašta i vješte ruke predmete obične upotrebne vrijednosti, pretaču u estetske kategorije (suvenir, maketa, minijatura…). Ova vrsta kreativnosti, pored truda, zahtijeva vještinu zapažanja i oblikovanja detalja u cilju što potpunijeg vizuelnog doživljaja novonastalog objekta (predmeta). Maketarstvo, uz strpljenje i trud, nas uči da na pravi način vrednujemo svoje vreme, što osmogodišnja Mina Lukolić, prilikom izrade svojih originalnih kreacija i čini.”

Trećeplasirani je Dejan Cvijanović (10) iz Teslića, iz Republike Srpske.

U obrazloženju rada Dejana Cvijanovića predsjednik žirija naglasio je:

„Umjetnost instalacija je u srodstvu sa lend-artom, kao prostornom trodimenzionalnom umjetnošću u prostoru ili unutar njega i omogućava primjenu različitih materijala, i zavisnosti je od vremena, svjetlosti, zvuka, kao i pokreta u prostoru. U okviru navedene stvaralačke igre nastaje kinetička umetnost, to jest, oblik umjetničkog izražavanja u kojemu je pokret jedan od glavnih aktera prikazanog umjetničkog objekta. Desetogodišnji Dejan Cvijanović je iznošenjem svoje kreacije u otvoreni prostor, istoj dodao iluziju pokreta (kibernetička umjetnost), to jest, neophodnu manipulaciju, nastalu ljudskim reakcijama u prostoru, što ovaj rad čini, u ukupnom doživljaju, potpuno usaglašenim sa zadatim tematskim okvirima i ciljevima konkursa.”

Žiri je izabrao i dvije specijalne nagrade koje su osvojili Petar Jašović (7) iz Berana i Sara Kopitović (9) iz Podgorice.

Dvije specijalne nagrade, kako je naveo predsjednik žirija dr Milun Lutovac, odabrane su zbog posebno inovativnog tumačenja teme, kao i truda, koji je morao biti uložen da bi se došlo do originalnog rješenja.

Za osvojeno prvo mjesto nagrada je polaroid fotoaparat, za drugo akciona kamera i društvena igra, kao i knjiga uz školski pribor za treće mjesto.

Na konkursu je učestvovalo 119 djece iz Podgorice, Tuzi, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Ulcinja, Bara, Tivta, Kamenara, Herceg Novog, Igala, Pljevalja, Berana i Plava. Ukupno je stiglo 130 radova, a osim iz Crne Gore, Zavodu su stigli i radovi iz Vladičinog Hana i Čačka iz Srbije i Teslića iz Republike Srpske.

Cilj konkursa bio je podsticanje učenja i zabave kroz kreativne aktivnosti, kao i podizanje svijesti o značaju metrologije. Učešćem na konkursu djeca su mogla vrijeme koje provode kod kuće da ispune zabavnim sadržajem i ujedno da nauče više o mjerenjima i Međunarodnom sistemu jedinica (SI).

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.