Svijet

Pritisak na norveškog premijera da podnese ostavku

Izvor

Opozicioni lideri su pozvali političare da se vrate sa godišnjih odmora kako bi diskutovali o izvještaju u kojem je komisija zaključila da su obavještajne službe i policija napravili ključne propuste i tako omogućili Brejviku da izvede svoj zločin 22. jula 2011. godine, prenosi Al Džazira.

- Teža osuđujuća presuda našoj vladi nije mogla biti donesena, objavile su najtiražnije novine VG u utorak, pozivajući na naslovnoj stranici Stoltenberga da da ostavku.

- Vlada nije uspjela da zaštiti ljude zbog svoje nekompetencije. To i bilo dopustivo da nije imalo lične posljedice za ljude, kazao je Stolenberg.

brejviksudjenjeBrejvik je postavio automobil-bombu ispred zgrade vlade u Oslu, ubivši pritom osmoro ljudi, prije nego se ukrcao na brod za Utoeya otok, sjeverozapadno od prijestonice, gdje je u više od sat vremena pucnjave ubio 69 ljudi, uglavnom tinejdžera, ranivši još mnogo ljudi.

Novine DN su takođe odgovornost za neuspjeh sprečavanja zločina adresirale na premijera, tvrdeći da je odgodio sigurnosne mjere koje su mogle spriječiti napad.

U ponedjeljak je Stoltenberg prihvatio odgovornost za rezultate izvještaja, govoreći da će ostati da realizira svoje preporuke, a odbio je da komentariše pisanje medija.

Pozivi na ostavku i kritike su veliki udarac za Stoltenbergovu Laburističku stranku, čija koaliciona vlada zaostaje za konzervativnom opozicijom prema istraživanjima, nešto više od godinu do izbora.

Norvežani su mirno pratili suđenje Breiviku, koje je okončano u junu, izlaskom na ulice u velikom broju, osuđujući njegov zločin i ujedno slaveći otvoreno norveško društvo koje je on pokušao uništiti.

Anders-Breivik-BehringPresuda Breiviku će biti izrečena 24. augusta.

Breivik je priznao zločin, ali sudije tek trebaju odlučiti hoće li on biti proglašen uračunljivim ili ne.

Tužilaštvo je pozvalo da ga se proglasi ludim, ali javnost u Norveškoj priželjkuje da ga se proglasi zdravim.

foto:aljazeera.net

Portal Analitika