Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Starije osobe i dalje se suočavaju sa starosnom diskriminacijom, stigmatizacijom i višestrukim kršenjima ljudskih prava

Međunarodni dan prevencije zlostavljanja starijih osoba

Starije osobe i dalje se suočavaju sa starosnom diskriminacijom, stigmatizacijom i višestrukim kršenjima ljudskih prava

Nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje starijih osoba najskrivenija su i nedovoljno prijavljena kršenja ljudskih prava, navodi Caritas Barske nadbiskupije povodom Međunarodnog dana prevencije zlostavljanja starijih osoba. 

Starije osobe i dalje se suočavaju sa starosnom diskriminacijom, stigmatizacijom i višestrukim kršenjima ljudskih prava Foto: Caritas Barske nadbiskupije
Portal AnalitikaIzvor

Caritas u Crnoj Gori tradicionalno, već godinama unazad obilježava 15. jun, poznat kao Međunarodni dan prevencije zlostavljanja starijih osoba. Ovogodišnja poruka povodom navedenog dana glasi „Pristup pravdi“.

"Nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje starijih osoba najskrivenija su i nedovoljno prijavljena kršenja ljudskih prava. Starije osobe ne samo da su u visokom riziku od ozbiljnih bolesti i smrtnosti, već se i dalje suočavaju sa nesrazmjernim slučajevima starosne diskriminacije, stigmatizacije i izloženosti višestrukim kršenjima ljudskih prava", navode u saopštenju. 

Ovogodišnja tema „Pristup pravdi“ služi kao podsjetnik na važnost potpunog zadovoljavanja potreba starijih osoba koje mogu potražiti pomoć.

"Pristup pravdi utiče na sposobnost starijih osoba da u potpunosti ostvaruju sva svoja ljudska prava, uključujući pravo na zdravlje, adekvatnu socijalnu zaštitu i dostojanstven život. Očuvanje ili vraćanje dostojanstva i poštovanja starijih osoba presudno je u takvim situacijama", navode iz Caritasa Barske nadbiskupije. 

Tim povodom Caritasovi radnici su u sklopu svakodnevnih aktivnosti na terenu radili na podizanju svijesti kako bi se svaki oblik nasilja adekvatno i prijavio.

"Pored prevencije zlostavljanja starijih Caritas u Crnoj Gori realizuje i brojne druge aktivnosti, koje se tiču unaprijeđenja kvaliteta života naših najstarijih članova, kao što su: podijela toplih obroka, pružanje pomoći u kući starijim licima, besplatno iznajmljivanje medicinske asistivne opreme, organizovanje raznoraznih okupljanja i izletaradi druženja", navode u saopštenju. 

Zlostavljanje starih je, dodaju, svjetski društveni problem, koji ugrožava zdravstveno stanje i ljudska prava miliona starijih osoba širom svijeta.

"To je problem koji zaslužuje pažnju, stoga zajedničkim podizanjem svijesti i prevencijom možemo uticati na smanjenje rasprostranjenosti ovogveć globalnog fenomena", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika