Politika

Stav

Priprema za konačni obračun

Beograd i Moskva učiniće sve da ovi izbori trenutne političke incidente pretvore u pravilo, odnosno u konstantu "nove" države

Priprema za konačni obračun Foto: Gradski portal
Danilo Kalezić
Danilo KalezićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Velikosrpski fašizam nikad vidljivije ne pokazuje plodove pobjede kontrarevolucije u Crnoj Gori avgusta 2020. Prisustvo nelegitimnih, ali ipak ministara opskurnoj manifestaciji proslave pobjede jedne slične "operacije", simboliše novu političku realnost. 

Na drugom mjestu, nešto manje svečano, prvaci crnogorskih opština referišu učinjeno u borbi za stvaranje novog i ljepšeg “sveta”, srpskog, razumije se. Kontaminacija kulturnog prostora Crne Gore postigla je sve ono u čemu su spriječeni Miloševićevi tenkovi i partijski bataljoni. 

Podgrijavanje antizapadnog narativa spada u krunu priprema za izbore

Međutim, koliko god okolnosti išle naruku zvaničnom Beogradu i Moskvi, jasno je da njihov plan i dalje nije doveden do kraja. Odnosno da ishod parlamentarnih i, još važnije, predsjedničkih izbora diktira uspjeh svih napora da se Crnoj Gori promijeni državni identitet i paradigma postojanja. U tom pravcu treba tumačiti novu političku dinamiku unutar onog što se naziva "parlamentarna većina". 

Pokušaj DF-a da stvori sliku o sopstvenom udaljavanju od Ure i SNP-a ima funkciju još jedne predizborne prevare. Ponavljanje besmislica o stranom, zapadnom, uticaju na Uru i njihovoj tobožnjoj konstruktivnosti otvara vrata da ta partija opet posegne za suverenističkim glasovima. Simuliranje sukoba unutar tog korpusa je ništa drugo nego širenje biračke baze koja ponovo treba da dio naivnih prevede pod četnički kišobran. Odnosno, da stvori privid o nanovo prefarbanoj zelenoj Uri i građanskom SNP-u koji, eto, samo kod Pala gubi taj karakter. 

Paralelno sa stvaranjem ove klime u političkom prostoru, na sceni je još opasniji projekat. Medijska mašinerija parlamentarne većine (ili obratno) diskretno nameće tezu o ugroženom suverenitetu Crne Gore. Naravno, ugroženom od zapadnih partnera čije poruke se bezočno stavljaju u isti koš sa onim koji stižu od istoričara Rakovića. 

Pokušaj DF da stvori sliku o udaljavanju od Ure i SNP ima funkciju još jedne predizborne prevare

Podgrijavanje, može se reći i kreiranje novog, antizapadnog narativa spada u krunu priprema za izbore. Suočeni sa gubitkom podrške sa tih istih adresa nastoji se sanirati šteta stvaranjem distance od ključnih saveznika Crne Gore. Pokušava se kreirati alternativna realnost u kojoj poslanik Bilčik predano radi na satiranju crnogorskog identiteta, dok se premijer Abazović i “umjetnica” Danica pojavljuju u ulozi spasitelja tradicionalne Crne Gore. 

Ništa manje nije podla ni relativizacija suštine problema Crne Gore i ponovno aktuelizovanje sumanutosti o dva nacionalizma. Sve u svemu, nova dinamika ne ostavlja prostora za puno dileme. Beograd i Moskva učiniće sve da ovi izbori trenutne političke incidente pretvore u pravilo, odnosno u konstantu "nove" države. 

Uporedo sa jačanjem prozapadne opcije iza koje se bezuslovno mora stati i prekinuti sa napadima ma koliko bili utemeljni, potrebno je javno potencirati nove pobjede velikosrpskog fašizma. Pa, glas po glas.

Portal Analitika

Komentari (12)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Kekeke_neregistrovani
13.01.2023. 23:56

Nema što Danilo čekati se više. Moramo u šume. Idemo li?

7
1
P Petakolona_neregistrovani
13.01.2023. 16:13

Ti nas sve proglasi cetnicima. Evo osamdeset godina proganjate cetnike i nikako da ih istrijebite. Da nije sto do vas partizana ?

6
28
I Ima_nas_neregistrovani
13.01.2023. 10:03

Ugasili ste proteste Ima nas, sto je sljedece, preimenovanje drzave??

20
6
T Toro_neregistrovani
13.01.2023. 09:39

Kome danas nije jasno sjutra će biti pre kasno!

35
5
B BRAVO_DANILO__neregistrovani
13.01.2023. 08:42

SMISLILI SU NEKU VIŠE NEGO PROVIDNU FARSICU, DOK NE UZURPIRAJU JOŠ USTAVNI SUD, ŠTO IM JE OSNOVNI STRATEŠKI CILJ...

40
4
B Budo_neregistrovani
13.01.2023. 08:14

Mrka kapa moj Kaleziću za budućnost CG

35
9
m mirko_neregistrovani
13.01.2023. 06:28

jole slavis li to izgubljenu bitku? prosetaj do kosova da vidis oce li te Bog sacuvat vjernice veliki

42
8
S SasaVNk_neregistrovani
13.01.2023. 05:18

Za Mene su svi oni isti i df,eeuropa, zvana milijarda eura,nazovi demokrate ni vino ni voda,urica duvansko mićovićka ,joko nesvršeni bivši Crnogorci sve stranci srbijanci.

56
4
s serdarjole_neregistrovani
12.01.2023. 23:25

Tamo đe se gusle čuju i đe vazda sviće rujna zora,tamo u brdima pored mora to je moja srpska Crna Gora 1️⃣3️⃣8️⃣9️⃣🙏✝️🙏 zauvjek

14
73
R Rukffaš
13.01.2023. 05:44

@serdarjole_neregistrovani Zar ti nijesi u Prizrenu?

56
9
I Instrument_neregistrovani
13.01.2023. 07:40

@serdarjole_neregistrovani frulica je vaša čobanu !

42
5
U Ulcinj_neregistrovani
13.01.2023. 09:08

@Rukffaš Aperisan je,dok ne ozdravi

34
4