Zabava

Priprema za 14. izdanje ulazi u završnicu: „Plato čistim, na tvrđavu i Bedem fest mislim“

Nakon završetka festivala ostaviće panel na vidnom mjestu sa porukom za sve buduće posjetioce “Neka ostane čisto” 

Priprema za 14. izdanje ulazi u završnicu: „Plato čistim, na tvrđavu i Bedem fest mislim“ Foto: Bedem Fest
Portal AnalitikaIzvor

„Bedem fest prošle godine se spuštio u grad kako bi se Nikšić počeo vraćati prilično zaboravljenom Starom gradu i Tvrđavi. Nekoliko je razloga povodom kojih smo odlučili da ovogodišnji, XIV po redu Bedem fest održimo u jugozapadnom dijelu u podnožju Tvrđave, na prostoru nekadašnjeg donjeg starog grada i polja suncokreta, ističu iz organizacije“, saopštili su organizatori festivala.

Kažu da je u fokusu njihove pažnje afirmativan poziv svima i zdrava inicijativa koja ima za cilj da dobronamjerno ukaže na postojeće stanje koje nije održivo, pozivajući sve aktere da, kako kažu, konačno krenemo da razmišljamo kako da pokrenemo život na Tvrđavi, kako da je održavamo,čuvamo, valorizujemo... 

“Na ovoj divnoj lokaciji nalaze se parking mjesta predviđena za posjetiteljke i posjetioce Tvrđave, kao i nekolika kontejnera. Priprema Bedem festa prilika je da uputimo poziv svima da konačno prestanemo da uzurpiramo i devastiramo ovaj prostor pretvarajući ga u smetlište nesavjesnim i veoma čestim odlaganjem razne količine i vrste smeća i otpada kojima definitivno tu nije mjesto, obzirom na često odlaganje vodokotlića, wc šolja, ostataka starog namještaja i čega sve ne“, navode oni.

Ovih dana, kako dodaju, poletno i u saradnji sa lokalnim službama kao i brojnim mladim ljudima radimo na uklanjanju sezonskog rastinja, trnja, sakupljanju i odlaganju nagomilanih naslaga smeća, pržine i razne vrste otpada. 

Bedem fest 25. i 26. avgusta: U Nikšić stižu Dado Topić, Mostar Sevdah Reunion, Drugi Način...
1
Bedem fest 25. i 26. avgusta: U Nikšić stižu Dado Topić…
08.08.2023 15:25

„Opet ćemo osvjetliti prilaz Tvrđavi, jer nažalost veoma često stubovi ulične rasvjete u podnožju nijesu u funkciji. U saradnji sa Službom zaštite i spašavanja opraćemo i dezinfikovati ovaj prostor. Uklonićemo i privremeno izmjestiti postojeće kontejnere. Sjajna je stvar da smo od naraslog rastinja i trnja oslobodili dvije sklupture na samom ulazu, tik uz stepenice, kako bi poželjele toplu dobrodošlicu posjetiocima, ali su nažalost veoma često potpuno sakrivene od znatiželjnih pogleda mnogobrojnih turista i stranaca, kojih ove godine nije bilo kao nikada do sada“, ističu iz Bedem festa.

Naročito se, kažu, raduju što će čuvenu sklupturu “Nikšićanka” rad Šora Vulanovića koja je uklesana u stijeni, osloboditi od rastinja i trnja, osvijetliti je, omogućivši da po prvi put prisustvuje koncertima u podnožju, ponosni su iz organizacije. 

Nakon završetka Bedem festa u saradnji sa svim partnerima ostaviće panel na vidnom mjestu sa porukom za sve buduće posjetioce “Neka ostane čisto”.

„Kao rezultat sinergije svih, sjutra počinjemo sa postavljanjem bine i završnom realizacijom logistike oko festivalskog prostora, pretvarajući ovaj lokalitet u podijum i koncertnu pozornicu za potrebe Bedem festa, otvarajući nove perspektive za druge događaje i sadržaje u budućnosti. Dobićemo novi/stari prostor prepun zelenila, divnog pogleda prijatnog za boravak, sa pogledom na drevne zidine ostataka Onogošta i velelepnu Nebojšinu kulu koja je nekada krasila krajolik po kojoj je Nikšić bio nadaleko prepoznat“, zaključuju iz organizacije. 

Ovogodišnji izvođači su dječji hor JU “Zahumlje”, Mostar Sevdah Reunion, Drugi Način, Vizant, Zdenka Kovačiček, Dado Topić i bend Monah. Bedem fest biće održan 25. i 26. avgusta a svi koncerti su besplatni. 

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
E Eto_neregistrovani
23.08.2023. 12:08

Mi smo to zvali Stara varos nikako Stari grad.

2
0
U Urbano_neregistrovani
23.08.2023. 12:48

@Eto_neregistrovani Samo urbano...

1
0