Politika

Princ Nikola: Očekujem pravedno rješenje za potomke dinastije Petrović

Izvor

Predsjednik Skupštine Crne Gore kazao je juče da je u izradi novi zakonski tekst i da je u cijelu proceduru uključen i novi premijer Igor Lukšić.

Princ Nikola Petrović Njegoš pozdravio je povlačenje Predloga zakona o statusu te dinastije iz skupštinske procedure. Praunuk kralja Nikole kazao je da očekuje pravedno zakonsko rješenje:

„Ja se nadam i vjeruje da su stvoreni uslovi na bazi razgovora koje sam imao sa predsjednikom parlamenta da bude nađeno trajno rješenje koje odgovara i državi Crnoj Gori i dinastiji Petrović Njegoš“, kazao je Vijestima princ Nikola.

On je dodao da je posljednje što želi da se zbog prava crnogorske dinastije nađe pred sudom.

„Još jednom pokazujem povjerenje u crnogorsku vladu, a posljednja stvar koju bih želio je da se borim za prava dinastije Petrović pred sudovima“, kazao je on.

Prethodno zakonsko rješenje ranije su oštro kritikovali crnogorski princ i Krivokapić, dok je bivši ministar pravde Miraš Radović do kraja svog mandata tvrdio da je riječ o optimalnom rješenju. Krivokapić je u zadnjem kvartalu prošle godine otputovao za Pariz gdje je razgovarao sa princom.

Vlada je ipak taj tekst zakona sa čijim se odredbama nije slagao, poslala u skupštinsku proceduru, što je princ osudio kao pokušaj da se „progura tekst“ kojim se, između ostalog, ne predviđa pravo potomaka dinastije na povraćaj oduzete imovine a princu zabranjuje javno i političko djelovanje.

Princ je po tom rješenju trebalo da prima mjesečnu platu od 3.000 eura, a za potomke crnogorske dinastije trebalo je da se izgardi i da na korišćenje porodična kuća na Cetinju površine oko 450 kvadrata. Princ je to tada prokomentarisao riječima da se potomku dinastije nudi „činovnički status“.     

Portal Analitika