Društvo

Poklon dijaspori kamenoresca Baja Milovića čeka na utovar u Luci Bar

Prikupljena sredstva: Guvno naredne sedmice kreće ka Argentini

„Donatorskoj večeri odazvalo se dosta rodoljuba. Svako je dao koliko je mogao“, kazao nam je Milović, koji će takođe krenuti na put u provinciju Ćako gdje će montirati ovaj nesvakidašnji poklon našim iseljenicima

Prikupljena sredstva: Guvno naredne sedmice kreće ka Argentini Foto: Montenegrina.net
Nikola Boljević
Nikola BoljevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Guvno koje je poklon crnogorskoj dijaspori u Argentini dopremljeno je u pločama iz Banjana u Luku Bar odakle će, početkom naredne sedmice, krenuti na put prema Južnoj Americi. To je za Portal Analitika potvrdio Bajo Milović, kamenorezac i neimar ovog nesvakidašnjeg poklona našim iseljenicima. 

„Četiri dana smo pažljivo pakovali i izolovali svaki kamen. Guvno će u Buenos Aires stići krajem januara, a zatim ga čeka put dug više od 1.000 kilometara do Roque Saenz Pena u provinciji Ćako gdje će biti montirano“, pojašnjava Milović.

Ka Argentini će u to vrijeme krenuti i Milović sa još jednim radnikom koji bi trebalo da mu pomogne u pripremi temelja i montiranju guvna.

„Izgradnja će potrajati najmanje petnaestak dana“, rekao je Milović.

Sredstva neophodna za ovaj poduhvat prikupljena su u utorak na donatorskoj večeri u Nikšiću, koju je organizovalo udruženje Banjana i Rudinjana. Događaju je prisustvovao i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom Arven Jakupi.

„Odazvalo se dosta rodoljuba. Svako je dao koliko je mogao. Uprava za saradnju sa dijasporom obezbijedila je 3.500 eura“, rekao nam je Milović.

Podsjetimo, Milović je pri izgradnji guvna teškog oko 16 tona morao obraditi više od 30 tona kamena. U kamenu su ugravirani grbovi Crne Gore i Argentine.

Spoljašnji prečnik guvna je šest metara, obod je širok pola metra. Milović ističe da se od tradicionalnih guvna razlikuje po tome što je isklesao i ploče za sjednik. 

Portal Analitika