Društvo

Prijete radikalizacijom protesta: Mještani traže odustajanje od gradnje bulevara Tivat-Jaz

Predstavnici mjesnih zajednica Radanovići, Lastva Grbaljska, Gornji Grbalj, Savina i Vranovići uputili su predsjednicima opština Tivat, Kotor i Budva dopis u kojem iskazuju neslaganje sa izgradnjom bulevara Tivat – Jaz.

Prijete radikalizacijom protesta: Mještani traže odustajanje od gradnje bulevara Tivat-Jaz Foto: Arhiva
Portal Analitika / Radio TivatIzvor

Kako navode, tokom četiri godine koliko pregovori traju, "sem minornih ustupaka, njihove primjedbe i zahtjevi nijesu prihvaćeni".

"Od samog početka – rađanja ideje za ovaj projekat mještani gore pomenutih mjesta nijesu bili saglasni za to jer im bulevar prolazi kroz dvorišta i pored kuća i samim time ima negativan uticaj na život ljudi, ekologiju i životnu sredinu. Mnogo puta smo se obraćali nadležnim i odgovornim institucijama da ovakav projekat bulevara nije prihvatljiv, međutim sve naše molbe i zahtjevi bili su uglavnom ignorisani. U međuvremenu projekat bulevara se dalje razvijao do samog početka izvodjenja radova. Pitamo se ko je spreman lokalnom stanovništvu oduzeti dvorišni prostor a nekima i kuće pod izgovorom stvaranja boljih uslova života a pritom uopšte nevodeći računa o uslovima zivljenja ljudi pored bulevara", kazali su oni.

Ovakav projekat, dodaju, ne rješava saobraćajne gužve, odnosno uska grla na ulazima u Tivat, Kotor i Budvu. 

Mještani zahtijevaju da se projekat bulevara odbaci u potpunosti i da se pristupi rješavanju saobraćajnih problema na crnogorskom primorju na adekvatan i primjeran način „koji neće ugrožavati lokalno stanovništvo po bilo kom osnovu“.

Oni su kazali da je lokalno stanovništvo spremno da sarađuje u pronalaženju rješenja, ali da će u suprotnom biti spremni da radikalizuju proteste, te da svim legalnim sredstvima brane svoje porodice, imovinu i prostor.

"Očekujemo Vašu hitnu reakciju za rješavanje ovako složenog problema", zaključuje se u dopisu.

Portal Analitika