Društvo

Prijestonica i MK: Dolazak Marine Abramović nema politički kontekst

Izvor

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, organizatori podsjećaju da je projekat Marina Abramović Community Center Obod Cetinje - MACCOC „osmišljen znatno prije bilo kakvih nagovještaja o raspisivanju parlamentarnih izbora, a sam datum posjete dogovoren je početkom jula, kada je bilo izvjesno da Marina Abramović, usljed brojnih obaveza u Sjedinjenim Američkim Državama, neće prisustvovati prvobitnom terminu dodjele Trinaestojulske nagrade“.

- Marina Abramović, Rem Kolhas i njegovi saradnici iz Office for Metropolitan Architecture (OMA) imaju planirane, zakazane obaveze do godinu dana unaprijed i tvrdimo da je neozbiljno i neprimjereno pomisliti da se te obaveze planiraju u skladu sa terminima parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Prijestonica Cetinje i Ministarstvo kulture zahvaljuju na odzivu predstavnicima institucija, diplomatskog kora, umjetnicima, studentima umjetničkih fakulteta i drugih visokoobrazovnih ustanova, predstavnicima medijskih kuća, Cetinjanima i brojnim crnogorskim građanima iz ostalih krajeva, koji su prepoznali značaj posjete Marine Abramović i Rema Kolhasa Crnoj Gori, prisustvovali prezentaciji koncepta MACCOC i projekciji dokumentarnog filma o radu Marine Abramović – zaključuje se u saopštenju koje zajednički potpisuju Prijestonica i Ministarstvo.

Podsjećamo svjetski poznata umjetnica performansa Marina Abramović i arhitekta Rem Kolhas, sa svojim timom, boravili su 30. septembra i 1. oktobra na Cetinju. Tom prilikom su prezentovali budući plan za revitalizaciju prostora nekadašnjeg gornjeg kompleksa fabrike Obod, koji bi trebalo vrlo brzo da postane privredno-kreativni centar grada. U predstavljanju višenamjenskog centra MACCOC-a učestvovali su predsjednik Vlade Igor Lukšić, ministar kulture Branislav Mićunović i gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović, a bili su prisutni brojni Cetinjani i zanteresovani investitori iz inostranstva. Takođe, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić uručio je Marini Abramović ranije dodijeljenu Trinaestojulsku nagradu za životno djelo.

Portal Analitika