Svijet

U 100. godini

Preminuo Henri Kisindžer

Henri Kisindžer, američki diplomata čija je uloga savjetnika za nacionalnu bezbjednost i državnog sekretara pod dva predsjednika ostavila neizbrisiv trag u spoljnoj politici SAD i donijela mu Nobelovu nagradu za mir, preminuo je u srijedu u 100. godini.

Preminuo Henri Kisindžer Foto: internet
Portal AnalitikaIzvor

Kisindžer je preminuo u svom domu u Konektikatu, navodi se u saopštenju njegove geopolitičke konsultantske firme Kissinger Associates, prenosi Reuters

Tokom 1970-ih, usred Hladnog rata, učestvovao je u mnogim globalnim događajima koji su promijenili epohu dok je bio savjetnik za nacionalnu bezbjednost i državni sekretar pod republikanskim predsjednikom Ričardom Niksonom.

Napori Kisindžera doveli su do diplomatskog otvaranja SAD sa Kinom, značajnih američko-sovjetskih pregovora o kontroli naoružanja, proširenja veza između Izraela i njegovih arapskih komšija, te Pariskog mirovnog sporazuma sa Sjevernim Vijetnamom.

Kisindžerova vladavina kao glavnog arhitekte američke spoljne politike je splasnula sa Niksonovom ostavkom 1974. usred skandala Votergejt. Ipak, nastavio je da bude diplomatska snaga kao državni sekretar pod Niksonovim nasljednikom, predsjednikom Džeraldom Fordom, i da nudi čvrsta mišljenja do kraja života.

Dok su mnogi hvalili Kisindžera zbog njegovog širokog iskustva, drugi su ga označili ratnim zločincem zbog njegove podrške antikomunističkim diktaturama, posebno u Latinskoj Americi. U njegovim posljednjim godinama, putovanja su mu bila ograničena naporima drugih nacija da ga uhapse ili ispitaju o prošloj spoljnoj politici SAD.

Njegova nagrada za mir iz 1973. bila je jedna od najkontroverznijih ikada. Dva člana Nobelovog komiteta podnijela su ostavke zbog izbora pošto su se pojavila pitanja o tajnom američkom bombardovanju Kambodže.

Rođen kao Hajnc Alfred Kisindžer u Njemačkoj 1923. godine, sa porodicom se preselio u SAD 1938. godine izbjegavajući nacističke progone Jevreja. Njegova vojna služba u Evropi tokom Drugog svjetskog rata prethodila je doktoratu na Harvardu 1954. godine.

Nakon decenija u američkoj diplomatiji, on je 1982. osnovao konsultantsku kompaniju Kissinger Associates, pružajući savjete svjetskoj korporativnoj eliti. 

Ostao je aktivan do samog kraja života, nedavno se sastavši s kineskim predsjednikom Si Đinpingom u Pekingu, gdje je igrao ključnu ulogu u normalizaciji odnosa između SAD-a i Kine tokom 1970-ih.

Portal Analitika