Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • U svijetu Spahićevih junaka: Premijerom predstave "Pod oba Sunca" počela nova sezona u Zetskom domu

Praizvedbu komada po romanu crnogorskog pisca režirao je Boris Liješević

U svijetu Spahićevih junaka: Premijerom predstave "Pod oba Sunca" počela nova sezona u Zetskom domu

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju večeras je otvorena nova sezona.

U svijetu Spahićevih junaka: Premijerom predstave "Pod oba Sunca" počela nova sezona u Zetskom domu Foto: Zetski dom
Portal AnalitikaIzvor

Za početak, izvedena je premijera komada "Pod oba Sunca", rađenog po istoimenom romanu Ognjena Spahića, a u režiji Borisa Liješevića.

“Po ruševinama starog svijeta već hodaju novi ljudi sa novim frizurama, ishranom, stavovima, navikama, muzikom, srećni, bezbrižni i nedodirljivi. Brinu ih samo prazne biografije. Ne znaju da su rođeni na ruševinama i da tlo kojim gaze nije mekano, podatno i prijemčivo, već da je to teška zemlja natopljena krvlju, krivicom, zločinom, grijehom, ćutanjem, traumom, bijesom.

U jednoj pijanoj noći na svjetioniku, tokom vikenda koji je trebalo da bude najljepši u životu i da donese dugo očekivanu trudnoću, počinje apokalipsa, koja će završiti iza granica svijeta. Apokalipsa u kojoj progovara neki drugi mediteran, ne onaj egzotični i neodoljivi, već krvavi, tjeskobni, neprijatni, zagušljivi, zlokobni, zlotvorni”, riječi su reditelja Liješevića.

On dodaje da je težak zadatak uroniti u svijet Spahićevih junaka, u ćutanje koje ih skoro tri decenije guta, u potiskivanje i guranje pod tepih, koje razjeda svijest i pretvara se u mržnju.

Uloge u predstavi povjerene su: Srđanu Grahovcu, Varji Đukić, Mariji Maši Labudović, Vuletu Markoviću, Jelici Vukčević, Goranu Vujoviću i Jeleni Laban.

Scenografiju potpisuje Janja Valjarević, kostimografiju Lina Leković, muziku Nina Perović. Asistentkinja režije je Nina Martinović, a kostimografkinje Mia Đurović.

Roman “Pod oba sunca” crnogorski književnik Ognjen Spahić stvarao je po pozivu Kraljevskog pozorišta Zetski dom, a objavljen je 2020. godine.

Reprizno izvođenje slijedi sjutra, sa početkom u 20 časova, a ulaznice su rasprodate.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.