Svijet

Premijer Rumunije Mihaj Razvan Ungureanu formirao vladu

Izvor

"Ova vlada zaslužuje povjerenje i spreman sam za dijalog. Nova vlada okupila je zajedno mlade stručnjake i iskusne profesionalce. Moj prioritet će biti ekonomska i politička stabilnost zemlje ", istakao je premijer Ungureanu, a prenose agencije.

Parlament u kome vladajuća koalicija ima tijesnu većinu, treba uskoro da se izjasni o povjerenju novom kabinetu.

Nova vlada je sastavljena od političara iz vladajuće Demokratsko- liberalne partije, kao i dvije manje stranke koje je podržavaju u parlamentu.

Potpredsjednik vlade je Marko Bela, šef diplomatije je i dalje Kristian Diakonesku, novi ministar finansija biće Bogdan Gragoj, ekonomije Lukijan Bode, odbrane Gabriel Oprea, unutrašnjih poslova Daniel Berka. Sedam "starih" ministara zadržalo je svoje pozicije u novoj vladi.

Premijer Ungureanu (43) bio je šef spoljne obavještajne službe, a ranije ministar spoljnih poslova. On je dobio mandat da formira vladu, pošto je premijer Bok prije dva dana podnio ostavku, kako bi smirio proteste građana koji su, nezadovoljni zbog mjera štednje, danima tražili odlazak i vlade i predsjednika Trajana Baseskua.

Zadatak nove vlade biće da smiri nezadovoljstvo građana koji su danima protestovali zbog smanjenja plata, zamrzavanja penzija i povećanja poreza. Predsjednik Basesku na ovaj način pokušava da ublaži nezadovoljstvo građana koji traže njegovu ostavku i raspisivanje vanrednih izbora.

Popularnost vladajuće Demokratsko-liberalne partrije je opala ispod 20 procenata i ona će učiniti sve da izbjegne raspisivanje vanrednih izbora, što opozicija uporno traži.

U Rumuniji redovni parlamentarni izbori treba da se održe u novembru ove godine.

(tanjug)

Portal Analitika