Region

Afera prisluškivanja bez kraja

Prelević: Vučić ne smije da uhapsi Hrkalović

Prošlo je tačno mjesec dana od kako je predsjednik Srbije obavijestio javnost da je prisluškivan i da su mu snimke njegovih razgovora donijeli policajci koji nisu željeli da učestvuju u tome. Policija je formirala radnu grupu, Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo predistražni postupak, međutim, epilog ovog slučaja nije ni na vidiku.

Prelević: Vučić ne smije da uhapsi Hrkalović Foto: Foto: N1
N1Izvor

Da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisluškivan, građani Srbije saznali su upravo od Vučića, posljednjeg dana 2020. godine.

Pink: Jeste li Vi prisluškivani?

Vučić: Da, ništa strašno.

Do Vučića je ta informacija procurila jer je, kako kaže, bilo časnih policajaca koji su mu donijeli snimke njegovih telefonskih razgovora. Ipak, o tome ga zvanično nisu obavijestili ni Ministarstvo unutrašnjih poslova, ni Bezbjednosno-informativna agencija.

„Kada slušate predsjednika, ili kako bi neki rekli ‘upecate ga’, onda o tome morate da ga obavijestite istog sekunda i da to sklonite iz arhive, a ne da nešto arhivirate godinu i po“, kazao je Vučić.

Mjesec dana kasnije, afera prisluškivanja i dalje ima mnogo više nepoznanica. Do sada je poznato:

– Vučić je uvjeren da ga je prisluškivao dio policije

– Tvrdi da posjeduje snimke razgovora, ali ih, kako kaže, “ ne da“

–Prisluškivanje se dešavalo u periodu prije novembra 2019. godine. Naime, Vučić je u jednom TV gostovanju rekao da su ga snimali prije afere Jovanjica

– Radna grupa koju je formirao ministar policije Vulin saslušala je veliki broj osoba, Vulin tvrdi da su istražitelji došli do nesumnjivih činjenica da su Vučić i njegova porodica nelegalno prisluškivani.

Sve zvanične izjave i eventualne dokaze o prisluškivanju policija je predala Tužilaštvu za organizovani kriminal. Međutim, uhapšenih nema. Novinarka Tamara Marković Subota kaže da je nedopustivo da niko ne završi iza rešetaka i ne odgovara za prisluškivanja prvog čovjeka države, u zemlji koja je već doživjela ubistvo premijera 2003. godine.

„Tužilaštvo je tu prvo koje treba što prije cijelu javnost da obavijesti, ko i sa kojim motivima i ciljevima stoji iza toga, pošto se postavlja pitanje ne samo ugroženosti predsjednika, već i svjedoka u tom postupku, koji mogu da budu izloženi ucjenjivanju, zastrašivanju, mi smo u Srbiji imali situaciju da su i zaštićeni i nezaštićeni svjedoci bili ubijeni“, navodi ona.

Dok Tužilaštvo vodi predistražni postupak, koji nema ograničenja do kada može da traje, mediji imaju saznanja da postoji 660 minuta, kako navode, nezakonito prisluškivanih Vučićevih razgovora.

– Tabloidi kao prvoosumnjičenu za prisluškivanje, danima predstavljaju nekadašnju državnu sekretarku MUP Dijanu Hrkalović

– Prema saznanjima medija, Hrkalovićkin najbliži saradnik, nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije Dejan Milenković rekao je da je bez naredbe suda prisluškivao predsjednika i te transkripte, bez zavođenja u zvanična policijska dokumenta, nosio Hrkalovićevoj lično.

Advokat i aktivista opozicione Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević kaže da se Vučić bez eventualnog dogovora neće usuditi da uhapsi Dijanu Hrkalović.

„Pretpostavljam da gospođica Hrkalović zna šta nju čini bezbjednom, vrijeme je pokazalo da vi nekoga možete da maltretirate preko državnih tabloida, možete da mu dižete pritisak, da mu prijetite, ali njega čuva ono što je sklonio na više mjesta i što će biti objavljeno ukoliko se nešto desi“, smatra Prelević.

Prelević dodaje i da bi Vučić trebalo da odgovori javnosti, ako ima dokaze i ako na snimcima nije ništa kompromitujuće, zašto je o svemu progovorio tek sada?

Portal Analitika