Politika

Neko to iz beograda vidi sve: Spajić i dalje nema većinu od 41 poslanika, mandatar se bori sa dva ,,ultimatuma“ – Bečićevih Demokrata, ali i Milatovićeve ekipe u PES-u

Pregovori u ćorsokaku, Bečić i Milatović drže ključeve Spajićeve vlade

Upravo zbog izričitog stava Bečića, mandatar Spajić u subotu veče u hotelu „Bristol“ u Podgorici bio vrlo daleko od ,,poželjne“ podrške 41-og poslanika. ,,Nijesmo bliži, čak mi se čini da smo udaljeniji od dogovora nego što smo bili“, kazao je jedan učesnik razgovora u Podgorici. Najveći Spajićev problem ipak je, osim Demokrata, koje igraju po taktu Beograda i žele da ,,uguraju“ Abazovića - potpredsjednik PES-a Milatović. Na dva održana sastanka Milatovića i Spajića, aktuelni predsjednik države je lideru PES-a saopštio da nema nikakav uticaj na poslanice Ćinćur i Pejović, a na Spajićev prijedlog da ,,ima dva svoja ministra u vladi“, Milatović je i ostao - nijem

Pregovori u ćorsokaku, Bečić i Milatović drže ključeve Spajićeve vlade Foto: Pobjeda/Dobrilo Malidžan
PobjedaIzvor

Odluka Predsjedništva Demokratske Crne Gore da postavi novi uslov mandataru Spajiću - da neće sa Mehmetom Zenkom i SD-om praviti bilo kakve aranžmane - manevar je Demokrata, kojim pokušavaju da Uru Dritana Abazovića, po instrukcijama iz Beograda, ,,uguraju“ na mala vrata u 44. vladu i tako potpuno Milojku Spajiću uzmu kontrolu nad radom buduće vlade, saznaje Pobjeda.

Bečićev zaokret dogodio se samo dan nakon što je jedan visoki funkcioner Demokrata boravio u Beogradu i obavio važan tajni razgovor, nakon kojeg je Bečić, koji je inače ćutao posljednjih desetak dana, odmah ispostavio važan ultimatum Spajiću.

SVE DALJE OD DOGOVORA

"Iako Bečić nije to javno pominjao, jasno je da je u pitanju njegova ideja, koja se svidjela vlasti Aleksandra Vučića kojem je kontrola Crne Gore važna, da Ura Dritan Abazović ipak bude dio vlade, kao i nedostajuće većine od tri-četiri poslanika. Njegova Demokratska Crna Gora ratuje sa bivšim DF-om oko prevlasti nad energetskim sektorom i trenutno ne vidi DF u vladi, ali se čak i to može promijeniti pod pritiskom Beograda", saopštio je izvor Pobjede pojašnjavajući da DCG ,,uopšte nije imuna na pritiske sa raznih adresa iz Srbije“.

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore jednoglasno je u subotu prihvatilo prijedlog lidera partije Alekse Bečića da se obavežu da neće ići u koaliciju sa poslanicima koji su bili na listi DPS-a i SD-a. Bečić je i insistirao na tome da on neće biti kandidat za predsjednika Skupštine ukoliko izbor bude zavisio od Mehmeta Zenke i SD-a.

Takođe je predložio da Demokrate zauzmu isti stav i po pitanju izbora 44. vlade, što dodatno komplikuje ionako vrlo složene pregovore koje vodi Spajić.

Zanimljivo je da Bečiću, kada je prvi put izabran za predsjednika, 23. septembra 2020. godine, sa 45 glasova poslanika nijesu bili gadljiva četiri glasa opozicije koje je nazivao DPS satelitima – i Bošnjačke stranke i albanskih partija. Teško da se sada može govoriti o principijelnosti lidera Demokrata.

Upravo zbog tvrdog stava Bečića, između ostalog, mandatar Spajić u subotu veče u hotelu „Bristol“ u Podgorici bio vrlo daleko od ,,poželjnog“ 41-og glasa podrške.

"Nijesmo bliži, čak mi se čini da smo udaljeniji od dogovora nego što smo bili", kazao je jedan učesnik razgovora u Podgorici.

Na sastanku sa Spajićem bili su, osim Bečića, predsjednik SNP-a Vladimir Joković, Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, Fatmir Đeka iz koalicije Albanska alijansa, Nik Đeljošaj iz Albanskog foruma, Adrijan Vuksanović iz HGI i Srđan Pavićević iz Civisa. Nije bilo predstavnika Ujedinjene Crne Gore, ni predstavnika koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

To je, nakon dvadesetak dana, bio prvi sastanak mandatara sa potencijalnim koalicionim partnerima, budućii da Spajić, za sada bezsupješno, pokušava da ,,ugasi vatru“ u vlastitoj partiji.

A to, prema saznanjima Pobjede, ide veoma teško.

RAZGOVORI SA MILATOVIĆEM

Nakon stava Predsjedništva Demokrata oglasio se i PES, koji je citirajući svoje Predsjedništvo saopštio da neće nikoga sa liste DPS-a i SD-a za podršku vladi, ali, zanimljivo, da nijesu više pominjali Uru kao potencijalno nepoželjnog partnera.

"Stav Predsjedništva Demokrata da za izbor nove vlade presudan glas ne bude sa liste DPS-a i SD-a jeste stav koji je već PES izglasao na Glavnom odboru. Podsjećamo javnost da je naš pokret upravo donio odluku da se o sastavu nove vlade razgovara sa onim predstavnicima i partijama koje su našeg lidera podržale na konsultacijama kod predsjednika države. Tako da, ukoliko i drugi subjekti i svi poslanici budu poštovali donijete odluke, vlada će biti izglasana od onih koji su podržali Spajića za mandatara, što znači da većina neće zavisiti od poslanika sa liste DPS-a i SD-a", naveo je PES, koji je više zbunio nego obavijestio javnost otvarajući i nova pitanja u igri o formiranju vlade: da li su Ura i ZBCG sada poželjni partneri mandataru?

Saopštenje PES-a nije jedino što je bilo indikativno u cijeloj sagi oko pregovora o formiranju vlade.

Dva razgovora koja je mandatar održao sa šefom države Jakovom Milatovićem završena su bez bilo kakvih rezultata budući da su oba lidera ostala na svojim ranijim pozicijama.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim saznanjima Pobjede, na dva sastanka Milatovića i Spajića koja su organizovana u Podgorici, aktuelni predsjednik države je lideru PES-a saopštio da - ,,nema nikakav uticaj na poslanice Ćinćur i Pejović“.

Kada je od strane Spajića, koji nije povjerovao u tu priču, dobio ponudu da ima dva ministra u vladi koje on predloži u zamjenu za glasove Ćinćur i Pejović, Milatović je i dalje ostao – bez odgovora.

To, prema izvorima Pobjede, znači i otvorenu sumnju Milatović i dalje radije sasluša centre iz Beogrda, nego svog partijskog kolegu, predsjednika PES-a.

Dodatnu sumnju pobuđuje i činjenica da se nastavak pregovora očekuje kad se Milatović vrati iz SAD, iako je predsjednik decidno rekao da ne želi više da učestvuje u sastavljanje vlade. I taj podatak govori da je Milatović (p)ostao nezaobilazan faktor u priči oko formiranja vlade.

Da Milatović drži ključeve formiranja Vlade sinoć je direktno potvrdio i visoki funkcioner Demokrata Boris Bogdanović.

"To znači da očekujem neupitnu podršku od strane svih poslanika i visoko rangiranih funkcionera PES-a, koji nijesu poslanici, naročito onih koji trenutno drže ,,ključić' formiranja nove vlade i koji, prema svemu sudeći, imaju drugačiju viziju za 44. kabinet Milojka Spajića", rekao je Bogdanović.

SD: Ne pominjite nas, ne učestvujemo u pregovorima o vladi!

Socijaldemokrate Crne Gore pozivaju političke aktere koji duže vrijeme bezuspješno pokušavaju da formiraju vladu, da svoje unutrašnje probleme ne rješavaju preko leđa SD-a koji, kako su istakli, zvanično u pregovorima nikad nije ni učestvovao.

"Neprimjereno je i politički nezrelo da nas bilo ko pominje u kontekstu navedenih pregovora, iako nam je u potpunosti jasna potreba pojedinih političkih partija da, kao i uvijek, nađu nekog fiktivnog neprijatelja kojeg će napadati kako bi odbranili sebe od odgovornosti za rušenje prethodno dogovorene većine", navodi SD.

Kako su dodali, činjenica da oni koji pregovaraju ne mogu ili ne žele da se dogovore, im ne daje za pravo da svoje probleme ,,rješavaju“ tako što će pominjati u bilo kojem kontekstu SD.

"Svi oni jako dobro znaju da formiranje 44. vlade i konstituisanje nove parlamentarne većine nikad i nije bila tema razgovora sa nama", ističe SD.

Prema njihovim riječima, da li će neko na javnom ili tajnom glasanju dobiti glas poslanika SD-a zavisi isključivo od odluka njihovih partijskih organa, koje se baziraju i na analizi ponašanja onih koji se potajno nadaju da će taj glas možda dobiti.

"Građana radi, o moralisanju na političkoj sceni bi mogli ,,do sjutra“, posebno sa onima koji drže na vlast Marka Kovačevića, Darija Vranješa i slične, te kojima su mjera evropskog i evroatlantskog puta oni koji se hvale zapaljenim NATO zastavama. Naš stav je u potpunosti jasan i nepromijenjen od 11. juna - Socijaldemokrate mogu biti sagovornik samo onima koji žele istinski evropsku i evroatlantsku vladu, koji nemaju nedoumica oko vrijednosnog okvira u kojem treba da se kreće Crna Gora, a to je njen građanski, sekularni i antifašistički karakter, koji političkim i moralnim uzorima ne smatraju osuđene ratne zločince, ne relativizuju genocid u Srebrenici, ne opravdavaju brutalnu i ničim izazvanu agresiju Rusije nad Ukrajinom, te kojima mjera antifašizma nije Pavle Đurišić", poručuje SD.

Portal Analitika

Komentari (16)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
v vjeracrnegore_neregistrovani
19.09.2023. 11:20

Dovoljno je procitati naslov da shvatimo dje smo stigli !!!!!! Strava i uzas i sto je jos gore ovo se nastavlja...a mi nista,kao da se desava ovaj jad nedje drugo !!!!!!!!

5
0
c crnogorka_neregistrovani
19.09.2023. 09:25

ima rješenje da sve ove,nazovi,suborce posalje u pm,da ih ugasi,ali mozak ne funkcionise normalno od negativnih emocija.

9
0
L LipaLipa_neregistrovani
19.09.2023. 08:54

... Spaic zvanicno imenovan za mandatara valjda 10.08.pre nepuno 40 dana ima zakonski rok (sastav Vlade) od 90 dana i sl. ... svima je jasano da nova Vlada mora otpostovati neke zahteve uslovno zapada, ... Jakov je otputovao na zasedanje skupstin OUN, valjda i Milojko otupovaou US i sl. ... moji zakljuci i Jakovi i Spaic ce biti informisani sto uslovnao zapad ocekuje od nove Vlade, ... malo je verovatno da Oni te uslove nece prihvatiti, ... isto se odnosi na partije (podska novoj Vladi) ili neke pojedince u np.PES, ... Vlada ce se izabrati (u oktobru) uz podsku minimum 44poslanika kako i najavio mandatar Spaic, ... aj'zdravo, ...

3
2
G Gevara_neregistrovani
19.09.2023. 08:34

Zasto je tekst nepotpisan? Pise Pobjeda.....i to je to.

1
2
B Bato_neregistrovani
19.09.2023. 08:22

Najbolje je da Spajic vrati mandat. Novi izbori su jedini izlaz.

6
0
p podgoricanka_neregistrovani
19.09.2023. 07:06

A da vi vidite malo sto nam voda poskupljuje i da se sjetite da to ne daj boze sprijecite, sto nam je gorivo toliko, sto su cijene u prodavnici kolike jesu, ne mogu s platom od 1000e da zivim. to mene interesuje, a Vladu koju hocete sastavljajte oci vam se ne gledalo

6
2
Ovaj komentar je označen kao neprimjeren u skladu sa pravilima komentarisanja na Portalu Analitika i Google politikom o privatnosti i uslovima korišćenja .
r roki_dg55_neregistrovani
19.09.2023. 06:57

Spajiću, ako si pametan ne dozvoli da te ovi kokotići iskompleksirani uslovljavaju! Ako pristaneš na to, nema ti spasa! Imaš rješenje, razmisli!

11
1
L Laki_neregistrovani
19.09.2023. 06:45

Text pun utisaka i pouzdanih izvora. Sto se tice SDa,tacno je da nije bilo zvanicnih pregovora,a nezvanicnih? Pouzdani izvori( kao u textu) kazu da su trazili prosvetu i da je to Sehoviceva ideja. Dali vjerovati pouzdanim izvorima?

5
4
A Ante_neregistrovani
19.09.2023. 06:32

Crna Goro ako se ne probudiš, NESTAĆEŠ.

15
1
P Poenam_Dei
19.09.2023. 06:29

Aljeksa...Ne saginji se sineeeeeeee

10
1
j joska_neregistrovani
19.09.2023. 06:24

Potpuno nekorektan tekst. Zasto je to ,,Becicev zaokret"? Becic nije nikada izjavio da ce da pravi vladu sa gospodinom Zenkom i SD-om, pa da je sada to ,,zaokret" . To sto ste se vi nadali (a pun je vas portal bio tih najava), da ce da se pravi vada sa SD om i Zenkom, to su samo vasa nadanja i nikakvog tu ,,zaokreta" nema. Zenka i SD su podrzali Djukanovica na predsednickim izborima i potuno je nomalno da se sa njima ne pravi koalicija. Njihov kandidat je izgubio, njihova politika nema vecinu i molim lepo. U opoziciju pa cekajte nove izbore.

5
17
G Gojko_321_neregistrovani
19.09.2023. 07:19

Joska obraza ti a koga su bošnjaci podržali na preśedničkim izborima? Manje mlati

11
1
j joska_neregistrovani
19.09.2023. 11:48

@Gojko_321_neregistrovani ni Bosnjacke stranke nisu zasluzile da budu u vladi. Volim i postujem Bosnjake ali Crna Gora je gradjanska drzava i zasto bi Bosnjaci ili bilo koji drugi narod imali zagarantovano mesto u vladi? U skupstini da, ali u vladi ne. Jedan covek jedan glas. Ako hocemo da budemo gradjanska drzava, kakve nacionalne stranke. One mogu da postoje naravno, i da izglaze na izbore, ali ne bi trebalo da imaju nikakvo zagarantovano mesto u vladi, inace nismo gradjanska drzava nego drzava vise nacija.

0
0
p pravedan_neregistrovani
19.09.2023. 12:23

@joska_neregistrovani Da je u drugom krugu bio Mandić i Milatović DPS bi podržao Milatovića. I?????

0
0
D Daka_neregistrovani
19.09.2023. 05:45

Milativic kleronacionalista ili četnik hoće svoje

26
3