Svijet

Predstavnički dom Kongresa ove nedjelje glasa o pomoći Izraelu i Ukrajini

Predstavnički dom američkog Kongresa razmatraće pomoć Izraelu i Ukrajini kao zasebne predloge zakona ove nedjelje, rekao je u ponedjeljak uveče predsjedavajući Doma, republikanac Majk Džonson , više od dva mjeseca pošto je Senat odobrio predlog koji kombinuje ta dva zakona.

Predstavnički dom Kongresa ove nedjelje glasa o pomoći Izraelu i Ukrajini Foto: AP
RSEIzvor

Džonson je rekao da će se razmatrati ukupno četiri zakona koji bi takođe uključivali pomoć Tajvanu, saveznicima SAD u Indo-Pacifiku i prioritetima američke nacionalne bezbjednosti.

"Znamo da nas svijet posmatra da vidi kako reagujemo“, rekao je Džonson novinarima. "Oni gledaju da li će Amerika stati uz svoje saveznike i za naše interese širom svijeta. I hoćemo"

Američka pomoć Ukrajini je odložena zbog nespremnosti Džonsona da se razmatra predlog zakona vrijedan 95 milijardi dolara koji je Senat usvojio u februaru, uključujući 14 milijardi dolara za Izrael, kao i 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

Predviđene su i milijarde za jačanje saveznika u Indo-Pacifiku, gdje je Kina sve asertivnija, kao i za međunarodnu humanitarnu pomoć.

Džonson je rekao da novi predlozi Predstavničkog doma predviđaju otprilike isti iznos strane pomoći kao i predlog zakona Senata, ali će uključivati razlike uključujući i određenu pomoć u obliku zajma.

Republikanci bi trebalo u utorak da predstave predloge, ali će morati da prođe 72-časovni period za proučavanje prije glasanja. Džonson je rekao da bi o predlozima moglo da se glasa kasno u petak.

Pitanje pomoći je postalo hitnije poslije napada Irana raketama i dronovima tokom vikenda na Izrael uprkos žestokom protivljenju u duboko podijeljenom Kongresu.

Džonson se suočava s prijetnjom republikanaca s tvrde desnice da će ga smijeniti ako dozvoli da se glasa o pomoći Ukrajini. Mnogi na desnici, posebno blisko povezani s bivšim predsjednikom Donaldom Trampom, koji je skeptičan u pogledu pomoći Kijevu u ratu s Rusijom, žestoko se protive slanju milijardi dolara Ukrajini.

Slobodarski kokus u Predstavničkom domu, kojeg čini oko 30 poslanika tvrde desnice, objavio je u ponedjeljak saopštenje u kojem poziva na pomoć Izraelu, ali ne i Ukrajini, i odbacuje kao "lažnu" svaku sugestiju da bi napad na Izrael trebalo da pomogne u olakšavanju puta odobravanju sredstava za Kijev.

Dešavanja u Kongresu pomno prati američka odbrambena industrija, pošto bi kompanije mogle da dobiju velike ugovore za snabdijevanje opremom za Ukrajinu i druge američke partnere ako se odobri dodatno finansiranje. Pristalice pomoći naglašavaju da bi odobravanje paketa za Ukrajinu otvorilo mnoga radna mjesta u Americi.

Bikela kuća je tražila od Džonsona da omogući glasanje, kao i republikanci i demokrate u Senatu.

Portal Analitika