Društvo

Predstavnici NVO "Dukljani" položili vijenac na grob Jelene Savojske

Delegacija Nevladine organizacije za kulturu i sport "Dukljani" posjetila je, na poziv Udruženja Regina Elena, svetilište u Vikoforteu, gdje se čuva spomen na kraljicu Italije, ređinu Jelenu Savojsku.

Predstavnici NVO "Dukljani" položili vijenac na grob Jelene Savojske Foto: NVO Dukljani
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o obilježavanju 70-godišnjice smrti crnogorske princeze koja je preminula u Monpeljeu, Francuskoj, u novembru 1952. godine.

“Posjeta je svojevrsna potvrda istorije, tradicije, i kulture Crne Gore koja je kroz svoje trajanje njegovala multikulutralizam i otvorenost prema svijetu”, saopšteno je iz NVO "Dukljani". 

Događaju su prisustvovali predsjednik Vijeća kraljevskog senata Italije, prof. Aldo A. Mola, sekretar Gianni Stefano Cuttica. Tokom događaja pročitano je i pismo princeze Marie Gabriele di Savoja, unuke kraljice Jelene, te i poruka predsjednika regije Pijemonte, Alberta Ćirija.

Govorila je i ambasodarka Crne Gore u Italiji Milena Šofranac Ljubojević, a ispred udruženja Regina Elena su, između ostalih, bili prisutni predsjednica Danijela Đurđević, potpredsjednik prof. Norberto Cacciaglia, te sekretar dr Marta Mussini. U delegaciji crnogorske ambasade bili su i sekretar ambasadora Dejana Backović, te sekretar ministra Jelena Burzan.

Crnoj Gori je, istorijski, što se potvrđuje i primjerom porodice Savoja, mjesto u svjetskoj zajednici, u Evropi, privrženoj vrijednostima kosmopolitske zajednice, vrijednostima suživota i saradnje.

“U tom nastojanju NVO Dukljani nastaviće da baštini relacije sa Italijom kao dijelom mediteranske kulture kojoj i sami pripadamo, cijeneći njen značaj kao kolijevke Evrope, sa kojom nam je čast da dijelimo makar parče istorije. Sa događaja su se mogle čuti poruke iskrenog prijateljstva, te i pozivi za dalji razvoj zajedničkog djelovanja na polju očuvanja kulturno-istorijske baštine, vođenog lučom koju su nam ostavili preci kao putokaz i primjer kako sinergetsko djelovanje može pomijerati civilizaciju unaprijed i biti pokretačka energija za razvoj društva”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P PaliSMarsa_neregistrovani
08.11.2022. 03:04

Savojo ? Jeste li ikad prije čuli za kraljevsku familiju Savoia, sa “a” na kraju?

0
2
p prorok
08.11.2022. 00:06

Kad je Planinarski klub Oblun Podgorica to uradio prije dva mjeseca niko ni riječ o tome. Kao što niko ne pominje da PK Oblun već 11 godina to isto čini svake godine u Medovi, na Tarabošu, V. Bardanjoltu, Vučjem dolu... Glas pametnoga u zemlji gluvih se ne čuje.

3
0
D Durmitor_neregistrovani
07.11.2022. 23:33

Bravo.

2
0