Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadorku Republike Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadorku Republike Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik

Predsjednik je zahvalio ambasadorki Tudik na saradnji i doprinosu unapređenju međudržavnih odnosa Crne Gore i Francuske, uvjeren da je u prethodnom periodu napravljen pomak, naročito u oblasti bezbjednosti i odbrane. Posebno je iskazao zahvalnost Republici Francuskoj za razumijevanje naših euroatlantskih aspiracija, podršku čanstvu u NATO, ali i aktivnom procesu pridruživanja EU, uključujući podršku Francuske ne samo u dijelu procedure već i značajne ekpertize.

Predsjednik Đukanović primio u oproštajnu posjetu ambasadorku Republike Francuske Kristin Tudik
PAIzvor

Predsjednik je naglasio važnost dalje dogradnje strukture za snaženje saradnje, uključujući kroz usaglašavanje sporazuma koji definiše uslove djelovanja Francuske agencije za razvoj u Crnoj Gori, i izrazio očekivanje za skoro potpisivanje sporazuma u oblasti odbrane, civilne zaštite i policijske saradnje. Imajući u vidu pozitivna iskustva sa investicijama iz Francuske, posebno u oblasti energetike i zaštite životne sredine, kao inspiracija za dalju saradnju ostaje snažniji ulazak francuskih kompanija u Crnu Goru, poručio je Predsjednik.

Ambasadorka Tudik je uz zahvalnost za prijem visoko ocijenila odnose dvije zemlje i napredak koji je postignut u prethodnom periodu, uz saglasnost da su najbolji rezultati ostvareni u odbrani i bezbjednosti. To je ocijenila izuzetno značajnim jer, kako je kazala, bezbjednost Crne Gore je i bezbjednost Francuske. Uz ocjenu o potrebi jačeg podsticaja ekonomske saradnje, iskazala je zadovoljstvo rezultatima novootvorene francuske škole u Crnoj Gori čiji polaznici ostaju kao ulog u dalju budućnost međusobnih odnosa.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori u svjetlu nedavno održanih parlamentarnih izbora.

Predsjednik Đukanović je kazao da je nova politička realnost potvrda i demokratske zrelosti Crne Gore, naročito jer nijesu opravdana pojedina domaća i međunarodna očekivanja o nestabilnosti i opstrukciji rezultata izbornog procesa, što je novi prilog demokratiji Crne Gore. Potvrdio je nedvosmisleno opredjeljenje za dalje djelovanje u korist izvjesne evropske budućnosti Crne Gore.

Ambasadorka Tudik je naglasila da su izbori održani u miru, da je došlo do mirne i demokratske promjene vlasti. To je opet znak demokratije u Crnoj Gori, ono što doprinosi njenom imidžu i dokaz više zrelosti crnogorskog društva. Iskazala je očekivanje da će nova većina da nastavi, a ne ruši ono što je urađeno na evropskom putu, uz najiskrenije uvjerenje da izjave opredijeljenosti neće ostati samo to.


Portal Analitika