Svijet

Predsjednik Bugarske pozdravio inicijativu za stvaranje Evropske političke zajednice

Bugarski predsjednik Rumen Radev pozdravio je inicijativu predsjednika Francuske Emanuela Makrona za stvaranje Evropske političke zajednice, navodeći da nova platforma ima potencijal da olakša dijalog i stvori mogućnosti za efikasniju koordinaciju napora za postizanje stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta.

Predsjednik Bugarske pozdravio inicijativu za stvaranje Evropske političke zajednice Foto: bnr
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz kabineta Radeva, on je to kazao u video razgovoru sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, u okviru priprema za sastanak evropskih lidera u Pragu.

Radev je pozdravio inicijativu Makrona za stvaranje Evropske političke zajednice - nove političke grupacije koja bi uključivala zemlje Evropske unije (EU), zemlje Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu, Balkan i druge obližnje države, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, prenosi agencija BTA.

Prema riječima Radeva, nova platforma ima potencijal da olakša dijalog i da stvori mogućnosti za efikasniju koordinaciju napora za postizanje stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta, kako unutar EU tako i sa susjednim zemljama.

Navodi se da je potreba za jačanjem bezbjednosti i predvidljivosti u snabdijevanju Evrope energetskim resursima, doprinoseći ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti u pojedinim zemljama, bila među glavnim tačkama razgovora.

Radev je, kako je saopšteno, upoznao Mišela sa sporazumom između operatera za prenos gasa Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, o transportu dodatnih količina prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropu koristeći nacionalne mreže za prenos gasa bez čekanja na izgradnju nove infrastrukture.

To, prema riječima Radeva, pokazuje sposobnost da se dođe do stvarnih rješenja koja će garantovati konkurentnost i industrijske kapacitete Evrope.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.