Region

Predsjednik Albanije u posjeti Kosovu

Izvor

On je sinoć doputovao na Kosovo i u toku večeri se sastao sa predsjednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom. Ovo je prva posjeta Nišanija inostranstvu od preuzimanje dužnosti predsjednika Albanije.

Jahjaga će Nišanija dočekati uz najviše vojne počasti, a nakon njihovog susreta, albanski predsjednik će razgovarati i s premijerom Kosova Hašimom Tačijem.
Predviđen je i susret sa predsjednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasnićijem.
Nišani će govoriti na svečanoj sjednici Skupštine Kosova i položiti cvijeće na grob pokojnog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove i posjetiti porodicu Rugova.

Program prvog dana zvaničnog boravka na Kosovu Nišani će završiti posjetom katoličkoj crkvi u selu Binča, u opštini Vitina.

U petak, 31. avgusta, albanski predsjednik će održati predavanje na Univerzitetu, nakon čega će posjetiti memorijalni centar porodice Jašari u selu Prekaze, i Manastir Dečani.

Očekuje se da Nišani položi cvijeće na memorijalni centar u selu Glođane u opštini Dečane i posjetiti porodicu Haradinaj.

Boravak na Kosovu predsjednik Nišani će završiti posjetom kompleksu Prizrenske albanske lige i džamiji Sinan-paše u Prizrenu.

(b92)

Portal Analitika