Politika

Stav

Predsjednički izbori: Igra na sve ili ništa

U slučaju pobjede crnogorskog kandidata sve karte opet su u našim rukama, a Crna Gora dobija šansu da preživi ovu nezapamćenu ofanzivu na njenu sveobuhvatnu osobenost i suštinsku suverenost. Građani, na vama je! 

Predsjednički izbori: Igra na sve ili ništa Foto: PA
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Šta nam govori odgovor Srbije na status Spajićevog prebivališta u toj zemlji? Kako to čitati između redova, jer inače svaki postupak, svačiju izgovorenu riječ, mjerimo po 100 puta, ne bismo li zaključili što nam ko misli i što nam ko sprema? U toj komplikovanoj partiji šaha zvanoj Zapadni Balkan, kojeg igraju dvije velesile, Crna Gora je tek jedna figura, a potez u odnosu na Spajića, tek jedan pokret piona u okviru igračke strategije velemajstora.

I koliko god se trudili da inerciju krupnih događaja za istoriju i sudbinu ove zemlje stavimo u kontekst, da nađemo logiku narativa, neku pravu liniju naše budućnosti, ipak se čini da nam sve više izmiče. Ostajemo Sizifi u potrazi za istinom. Ostajemo bespomoćni dok panično tragamo zašto nam pravda biva uskraćena? 

Zašto smo se jedno jutro probudili i u novinama saznali da smo desničari? Zašto, ako smo decenije života potrošili u borbi protiv desničara? Da bi Milojko Spajić, koji je kreiran u fabrici crkveno ruskog ideološkog pogona postao politički centar? Da bi Vladimir Joković, lider partije Slobodana Miloševića, postao politički centar? 

Odgovor iz Srbije: Spajić ipak ima prebivalište u Beogradu, Mandić nije u evidenciji
52
Odgovor iz Srbije: Spajić ipak ima prebivalište u Beogradu…
14.02.2023 12:59

Znamo mi, jer glupi nismo, da taj novi generični poredak biva kreiran u kuhinjama ozbiljnih centara moći. Ali to što znamo ne znači da ćemo i pristati na njega. Prije svega, iz prostog razloga zato što je laž. A onda i zbog toga što nemamo namjeru sada da prestanemo da se borimo za pravo na osnovne slobode, ako se već za njih vjekovima borimo. Ugroženost naše „vrste“ naše je prirodno stanje. Ispada da su posljednjih par decenija bile samo incident.

Ono što ne znamo i čiju logiku nikako da „pohvatamo“ jesu postupci dvije suprotstavljene velesile, koje često, ispostavlja se, vode ka istom cilju kada je Crna Gora u pitanju. Možemo da ih prepoznajemo u nijansama. U vidu varijacija na temu. Hoće li Crnu Goru osvojiti verzija otvorenog etno srpstva Andrije Mandića - antimuslimanizma, anticrnogorstva, mitomanije, serijskih ubica kanonizovanih u svece ili one Mickeya Spajića – delikatno propagandistički upakovane u centar (u koji uzgred niko ne vjeruje, osim možda SDP), mobilizaciju birača na „Gazda Jezda“ metodi i navodnoj agendi prevazilaženje podjela (na način da se nećemo dijeliti jer ćemo svi biti crnogorski Srbi). 

Osim ljepših frizura i sušija umjesto koljenica, drugih suštinskih razlika nema. Obje varijante pripadaju kultu u kom su masovne ubice kanonizovani sveci.

U tom traganju smisla, dok na svojoj koži žestoko osjećamo posljedice međunarodnih obavještajnih igara lako se upadne u kalkulacije. Ali zato možemo da se pitamo! I pitaćemo se do besvijesti, jer makar to možemo!

Ako je zvanična Srbija svojim dokazom o prebivalištu ostavila Spajića na ledu, zar time nije početak njegove „blistave“ političke budućnosti obilježila serijom neistina u koje je uhvaćen pred građanima? U svakoj zajednici u kojoj vlada bazična normalnost, ne da se ne bi mogao kandidovati, da ne govorimo pobijediti na izborima, nego bi istog trenutka bio cancelovan. Ne od strane političke konkurencije, već od strane javnog morala. 

Ako je, dakle, Vučić prednost dao četničkom vojvodi, da li je Spajić bio igrač podržan od strane američkog uticaja? Da li je tim postupkom Vučić dodatno getoizirao srpski korpus u Crnoj Gori, ne ostavljajući veliku šansu za koalicioni kapacitet Evrope sad sa suverenističkim strankama, samim tim jer bi DF reafirmisao kao noseći stub srpstva? Legitimna teza, ali ne i jedina.

Spajić je kao političar iz anonimnosti izašao uz pomoć crkvenih „dešavanja naroda“ znanih kao litije. Od anonimusa, preko noći, postaje ministar finansija neograničene moći, koji je izmijenio za kratko vrijeme mandata ekonomsku sliku zemlje, ekonomskom politikom egzibicionizma. To nas tek čeka na naplatu, ali to nije tema. 

U sprektru struktura moći u okviru Srpskog sveta, postoje dvije dominantne struje, sa povremenim, nevidljivim ratovanjem između sebe. Jedna je crkveno-ruska, ultra moćna organizacija, kojoj pripada na primjer, osim Spajića, Milorad Dodik. Sa druge strane „horizonta“ Srpskog sveta vlada Vučić, koji politički preživljava dok sa jedne strane građane dovodi do ludila patriotskim transom srpstva, a sa druge strane obećavajući briselskim činovnicima evropsku lojalnost evo već decenijama. 

Gdje god istina ležala između ovih teorija, ima je u svakoj od njih. Crna Gora jeste, a to je neupitna istina, potencijalni plijen dvije struje u Svetu srpskom. Ostaje da se definiše i status američke politike na Balkanu. Da li će Vučić kao glavni projektovani faktor stabilnosti, u svojim prekookenaskim dilovima dobiti potpunu kontrolu nad Crnom Gorom, ili će SAD ipak uvidjeti pogrešne diplomatske procjene „izgubljene u prevodu“ i u promjeni administracije crnogorskog stuff-a, najaviti spasilačku misiju za građanski, sekularni karakter ove zemlje.

Kako god da bilo, u ovom trenutku čini se kao najvažnija stvar na svijetu za Crnu Goru da kandidat koji će zastupati njene iskonske interese na predsjedničkim izborima - trijumfuje! 

U tom slučaju, opet se preko noći, kompletna realnost mijenja. Ovog puta u korist progresivne Crne Gore. U slučaju pobjede crnogorskog kandidata sve karte opet su u našim rukama, a Crna Gora dobija šansu da preživi nezapamćenu ofanzivu u modernoj istoriji na njenu sveobuhvatnu osobenost i suštinsku suverenost. Ovo je igra na sve ili ništa! Građani, na vama je...

Portal Analitika

Komentari (73)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P PODRŠKA_ZA_MILA_DJUKANOVIĆA__neregistrovani
16.02.2023. 16:24

.

87
7
M MarkoKraljević_neregistrovani
16.02.2023. 15:21

Kada pripojimo Crnu Goru Srbiji potpuno ćemo ukinuti jekavicu.Svako ko bude javno govorio jekavicu automatski dobija dve godine robije.Ekavica je iz raja izašla!

7
115
M MikaNikolina_neregistrovani
16.02.2023. 14:32

Neobicno mnogo komentara pisano ekavicom. Zasto su Srbijanci toliko zaknteresovani za Marunoviceve analize? Ah, DA! Koliko je nama bolna sadasnjost, toliko je njima bolna svaka istina.

133
5
B BRAVO_DANILO__neregistrovani
16.02.2023. 14:25

SAMO MILO DJUKANOVIĆ JE U STANJU DA POTURI TOLIKE PLEĆI KOJE ĆE IZNIJETI SIGURNU POBJEDU NAPREDSJEDNIČKIM IZBORIMA !!! IMA TU DOSTA "OBJEKTIVNIH" KLEROFAŠISTA, KOJI SVOJIM PERFIDNIM, "DOBRONAMJERNIM" SUGESTIJAMA IZAZIVAJU SAMO NOVE PODJELE I TOLIKO PRIZELJKIVANO NEJEDINSTVO MEDJU PATRIOTAMA CRNE GORE !!!

135
4
J JEDINO_MILO_ĐUKANOVIĆ__neregistrovani
16.02.2023. 14:36

@BRAVO_DANILO__neregistrovani ... MOŽE UMLATIT' SVE DO JEDNU PETU IZDAJNIČKU KOLONU !!!

122
2
d dule_neregistrovani
16.02.2023. 13:33

Po novome, nagodinu kad pripojimo CG Srbiji, više neće biti država Srbija i CG, nego samo Srbija!!! 👁️👁️

5
140
N Nency_neregistrovani
16.02.2023. 15:39

@dule_neregistrovani A Prizren?Kako je tamo?,🤔🤣

85
1
Z Zmaj_neregistrovani
16.02.2023. 20:48

@dule_neregistrovani OPERISANI,DOGODINE,HAKOVANI,PALI STe!

17
0
C Civitas_neregistrovani
16.02.2023. 11:06

Mladi gospodine, uključi se direktno u kampanju i agituj za svog favorita. Predstavi ga urbi et orbi kao svježu snagu i proaktivnog lidera sa novom vizijom, kao alternativu svemu dosadašnjem. Bio bi zasigurno bolji od ostalih u kampanji tako urban, otresit i lijep mladić. Ne gubi vrijeme pišući ovakve kolumne i otvoreno stani uz svoga kandidata i lidera bez takmaca.

17
114
T TAJ_CINIZAM_OSTAVI__neregistrovani
16.02.2023. 14:47

@Civitas_neregistrovani ... ZA POSLIJE SENDVIČA !!!

103
4
N Nency_neregistrovani
16.02.2023. 15:40

@Civitas_neregistrovani Kod tebe su već bili popovi?Jesi li dobio neku siću?😉

80
3
J Jean_neregistrovani
16.02.2023. 17:37

@TAJ_CINIZAM_OSTAVI__neregistrovani ne procjenjujte sve ljude kroz sebe. Sendviči su nezdrava hrana na brzu ruku čiji se ostatak poslije jednokratne upotrebe odbaci u kantu za otpatke. Morski plodovi su kudikamo uskusniji i zdraviji, još uz dobro burgundško vino su pravi specijalitet otmjene evropske gospode. Au revoir i dobar tek.

6
39
E E_viva_vero_montenegro
16.02.2023. 10:43

Šta će srbija reći ' čeka se i obećali da će kazat a čeka se jer se intezivo radi na njegovom brisanju srpskog državljanstva i sve moguće arhive takvog postojanja pa kad to vučko sve sredi onda će nam odgovorit što mislite što se čeka zar toliko treba vremena da se provjeri ha ha

118
1
L Ljubo_neregistrovani
16.02.2023. 09:52

....Dvije stvari bi mogke biti spomenute. Autor pominje borbu levicara i desnicara. Takav vid borbe, po mnogima, prevazidjen je u svijetu. Sukob je izmedju globalista i suverenista uglavnom. S tom sto suverenisti u svijetu imaju malo dodirnih tacaka sa cg suverenistima. Drugo, pominje da bi politicara poput Spajica u normalnom drustvu trebalo cancelovati. Znaci njega treba ponistiti, odstraniti kao npr. Peoe le Tvora koga su cancelovali medju prvima, odstranili od daljeg prikazivanja. Ili naknadne prepravke filma Prohujalo sa vihorom jer se ne uklapa u cancel culture.

10
112
M Marion_neregistrovani
16.02.2023. 10:37

@Ljubo_neregistrovani u pravu ste. Crrnogorski suverenisti su vrijednosno anacionalni građanski globalisti, no kod nas je sve izvrnuto jer vlada opšta neinformisanost i neobrazovanost. Suverenizam kao pojam kod nas se jedino veže za vrijeme obnove državnog suvereniteta CG i ništa više. Inače ovdašnje shvatanje suverenizma sa onim u svijetu gotovo da nema drugih dodirnih tačaka. Sama izjava da nekoga treba odstraniti iz političke arene, pa ma kakva god bila njegova politička orijentacija, otkriva istinu i da je kod ovdašnjih postkomunističkih naraštaja njegov svjetonazor itekako živ. Izgleda da je nama u CG nekako promakla vijest da je Berlinski zid pao 89. no i to treba shvatiti jer su tada mladi, lijepi i pametni bili zabavljeni "Ratom za mir".

11
107
L Ljubo_neregistrovani
16.02.2023. 21:13

@Marion_neregistrovani ...Kada je Berlinski zid srušen i prestala vladavina Eriha Honekera ( DDR ) ovdje su neki počeli političku karijeru ( koja još uvijek traje ).

1
11
M Mislav_neregistrovani
16.02.2023. 09:19

Ništa novo, ništa svježe, niti misaono inventivno se ne može pročitati iz ovih i sličnih kolumni koje svako malo osviću na portalima. Svake nam izbore, sada ovi mladi aktivisti kao ranije njihovi prethodnici, predstavljaju kao dan D koji će biti ili ne biti odsudan za opstanak države. Dokle ćemo više "braniti" državu i zašto smo je onda obnovili takvu da se klima iz izbora u izbore? Zar nam je alternativa ona ista koja nas je vodila trideset i nešto godina. Nijesu nama nastali problemi od kad su oni izgubili vlast, već su oni stvorili uskove prethodnih godina da sad izrone kao vrh ledenog brijega. Da smo ojačali institucije, mijenjali okoštalu vlast na izborima, stvorili sposobnu patriotsku alternativu ne bismo opet dranili državu po ko zna koji put. Mnogo je hipokrizije u tome kao i u činjenici da u tridesetogodišnjoj vladavini, sa kojom se po dužini trajanja mogu mjeriti samo one iz bivšeg sovjetskog lagera, opet tražimo spas i opstanak države.

29
104
Z Zoka_neregistrovani
16.02.2023. 11:50

Niko nije ocekivao da ce nam klerofasisti doc na vlast.Pa neki vec izjavljuju da ce ponistit neke odluke npr.priznanje Kosova i clanstvo u Nato.Mozda vi neki mislite da ne treba da se branimo od takvih.A i pipun i Mandic su se odjednom ucutali.Valjda da bi lakse prevarili gradjaniste i neznavene.Samo nas vi nemojte branit ka sto nas je Abazovic branio predajuci nase crkve Bosanski. I Kosovskim popovima.

117
5
M Mislav_neregistrovani
16.02.2023. 17:58

@Zoka_neregistrovani nećemo gospon Zoka, dosta vas je branio i odbranio DPSDP. 😉

3
38
C Crnogorac_neregistrovani
16.02.2023. 18:03

@Zoka_neregistrovani Abaza su čoče podržali velji suverenisti iz DPS i SDP čija su dvojica ministara čučali u njegovoj vladi. Da ih oni nijesu podržali ne bi Abaz vladu mogao formirat i potpista TU kao njen premijer. Da je DPS & cpmpamy bilo stalo da se spriječi potpisivanje ugovora prije njegova usvajanja na vladi, istu bi srušili. Viđeli smo kako su "pozvali" svoje pristalice na protest na dan potpisivanja. Mislite li zaista da smo svi u CG idioti i me kapiramo njihove providne igre?!

5
35
B Bri_ser_neregistrovani
16.02.2023. 09:04

Izbrisani smo vec. Nema nas. Nema crnogoraca. Nema suvenerista. U misijoj rupi smo dok nas izceraju i iz nje. A pisemo li pisemo i se..mo li se..mo, dok narede nema vise pisanja sve je sr..e.

12
89
H Hermes_neregistrovani
16.02.2023. 09:02

Možda DPS kandiduje Miga Stijepovića. Spot već ima snimljen.

10
109
N Nency_neregistrovani
16.02.2023. 12:35

@Hermes_neregistrovani Imaš ti spotove tvojih pedofila i ratnih zločinaca...ne busajte se poštenjem.Vaši spotovi su ubojitiji!,🤨🧹

101
2
D Dragin_neregistrovani
16.02.2023. 08:55

Ako se Milo Djukanovic ne kandiduje, niko koga znam nece izaci na izbore niti glasati suverenisticki blok ikad vise.

104
12
E Emina_J
16.02.2023. 08:44

" Predsjednički izbori: Igra na sve ili ništa " ... Tacno ...!! Pa da vidimo , gdje su Svi pojedinacno i ovdje i sire ...!! Popravnog nema , kao sto vidimo ...!! Tocak je krenuo , evo se ne stize ... a , sa Predsjednikom , hocemo li ga uspjet stici ...tesko ...!!

61
3
Z Zorica_neregistrovani
16.02.2023. 08:18

Eve ponovo one oberčetnikulje ANE! Nemoj se ti blago mene puno uzrujavati može te tresnuti srčka pa ode ti Antilotiju! Puno bolje ti je da se SMEJEŠ pošto fašisti imate „PUNO“ razloga za SMEJANJE: 1) Onaj u koga su se Srbi najviše uzdali da će zajedno sa njim poslije agresije na UKR pregaziti, porobiti i pripojiti Srbiji Kosovo, CG i tzv. "rep. srpsku" (koja je jadna siromašna enklava u BiH), gubi rat u UKR jer se čitav SVET okrenuo protiv RUS. Putin je mislio za 3 dana slistiti UKR ali evo ga prodje godinu dana! 2) Velika KVINTA neki dan tako namlati Vučića mokrim konopcem ka vola u kupusu te psihopata napušten od svija dobrih duhova sad izjavljuje da hoće MIR-IZGUBISTE definitivno vašu svetu kosovsku zemlju! 3) Sva omladina ko god može napušta SER i rep.Šumsku i BEŽI na "odvratni" Zapad a ne u faš. RUS te vam ostaše samo babe i djedovi 4) našu CG NIKADA nećete posrbiti jer se borimo ka ukrajinski lavovi i svoji na svome 5)Vojvodina će se ubrzo odvojiti od SER ostaste na Beogradski pa

120
5
R Rade_neregistrovani
16.02.2023. 09:00

@Zorica_neregistrovani - sestro Zorice, ako mi ne zamjeraš dopunio bih tvoju zadnju rečenicu: "...Vojvodina će se ubrzo odvojiti od SERBIJE ostaste na Beogradski pašaluk!" E nek onda povedu ovo izdajničko govno da im bude Paša beogradskog pašaluka i nek mu stave turban na kudravu glavu...

110
3
E Emina_J
16.02.2023. 12:38

@Rade_neregistrovani ...Je li ovo " pašaluk " ili paśaluk ...😅😅😅 ...dobri stari Crnogorski jezik ...!!

91
1
L Ljubo_neregistrovani
16.02.2023. 21:21

@Zorica_neregistrovani .....Nemoj se ti blago mene....Što mi se sviđa ovaj novocrnogorski ( po Čirgiću ), Oj đevojko napoj ti mene konja....

0
4
L Lotta_Continua_neregistrovani
16.02.2023. 07:51

Nemoj Danilo fatalizam i UCK sindrom. Prezivjela je Montenegro kroz svoju slavnu i dugu istoriju ... Lotta continua Danilo, nije zivot trka na 100 metara. A, bicu kontrolor na izbore...pa cemo se radovati oko 23 - 24 h

63
22
d dragan_neregistrovani
16.02.2023. 20:56

@Lotta_Continua_neregistrovani _Legendo, jos se smijem na tvoj davni komentar: kreni P....e, rasirili smo b..... , vanvremenski!

3
0