Društvo

Pozvali da se postupa po naredbama krivičnih sudova i sudova za prekršaje za prinudno dovođenje okrivljenih i svjedoka

Apel Upravi policije i MUP-u: Što prije obezbijediti prisustvo policajaca u zgradama sudova

Predsjednici svih crnogorskih sudova danas su uputili apel Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova da Radni tim, zadužen za rješavanje pitanja bezbjednosti u sudovima, intenzivnije počne da rješava ovaj problem kao i da se što prije obezbijedi prisustvo službenika Uprave policije u zgradama sudova, prioritetno u Osnovnom sudu u Podgorici.

Apel Upravi policije i MUP-u: Što prije obezbijediti prisustvo policajaca u zgradama sudova Foto: Vrhovni sud Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku predsjednika sudova održanom u Vrhovnom sudu Crne Gore, kojim je predsjedavala vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda dr Vesna Vučković, predsjednici sudova pozvali su Upravu policije i da postupa po naredbama krivičnih sudova i sudova za prekršaje za prinudno dovođenje okrivljenih i svjedoka, kako se postupci u sudovima ne bi odlagali.

Kako su saopštili iz Vrhovnog suda, predsjednici sudova su, uz podršku rukovodioca Tima za pravosuđe i višeg pravnog eksperta u projektu Eurol III Branka Hrvatina, analizirali stanje u oblasti starih predmeta i sagledali moguće mjere za njihovo rješavanje.

„U cilju unapređenja efikasnosti sudskih postupaka, posebno u starim predmetima, zaključeno je da je neophodno da Sudski savjet prilikom donošenja odluke o napredovanju sudije ostvari komunikaciju sa predsjednikom suda iz kojeg sudija napreduje, a koji će po prethodnoj identifikaciji predmeta koje taj sudija mora da riješi, ukazati Sudskom savjetu da opredijeli rok u kojem će sudija moći da preuzime novu funkciju“, saopštili su iz te institucije. 

S obzirom na to da će 1. juna 2023. godine stupiti na snagu Protokol 16 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, na sastanku je saopšteno da će sudovi ubuduće moći da upućuju obrazložene inicijative Vrhovnom sudu, kako bi dobili savjetodavno mišljenja Evropskog suda za ljudska prava u vezi tumačenja ili primjene konvencijskih prava i osnovnih sloboda.

Predsjednici sudova analizirali su i Plan racionalizacije pravosudne mreže i iznijeli svoje stavove po tom pitanju, a koje su ranije dostavili Ministarstvu pravde.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.