Svijet

Poznati čečenski bloger i kritičar Kadirova ubijen u Švedskoj

Tumso Abdurahmanov, poznati kritičar čečenskog lidera Ramzana Kadirova ubijen je u Švedskoj, saopštile su kolege blogera za ruski servis Radija Slobodna Evropa. Abdurahmanov je ubijen tokom noći između 1. i 2. decembra.

Poznati čečenski bloger i kritičar Kadirova ubijen u Švedskoj Foto: Al Džazira/screenshot
RSEIzvor

Švedske vlasti nisu o tome ništa saopštile, sem da nemaju informacije o tome gde se Abdurahmanov nalazi.

Čečenski opozicioni kanal na Telegramu, 1ADAT je 5. decembra je takođe potvrdio da je Aburahmanov ubijen i da je njegov brat Muhamad Abdurahmanov pod zaštitom bezbjednosnih snaga Švedske.

Vijest da je Abdurahmanov (36) ubijen pojavila se na društvenim mrežama 1. decembra, ali nije mogla biti potvrđena.

Čečenske opozicione grupe izvijestile su da nisu mogle da kontaktiraju blogera i da su njegovi predstavnici rekli da nisu bili u kontaktu sa njim ili sa njegovim bratom.

U januaru 2021. nekolicina ruskih državljana iz Čečenije dobili su duge zatvorske kazne u Švedskoj zbog pokušaja ubistva Abdurahmanova u februaru 2020.

Jedan od njih, Ruslan Mamajev je svjedočio da je djelovao u ime čečenskih vlasti koje su mu obećale da će mu platiti 50.000 eura.

Kadirov, koji je na vlasti u Čečeniji od 2007. često je optuživan od strane ruskih i međunarodnih grupa za ljudska prava da krši ljudska prava otmicama, mučenjem, vansudskim ubistvima i napadima na LGBT zajednicu.

Abdurahmanov, popularni Jutjub bloger koji je oštro kritikovao Kadirova i njegovu vladu u Čečeniji, napustio je Rusiju 2015. Dobio je politički azil u Švedskoj.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.