Crna hronika

Potvrđena optužnica protiv Slavka Stojanovića

Vijeće Višeg suda u Podgorici je potvrdilo optužnicu koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv bivšeg direktora Uprave policije Slavka Stojanovića. 

Potvrđena optužnica protiv Slavka Stojanovića Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

SDT Stojanovića tereti za krivična djela zloupotreba službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

"Vijeće je utvrdilo da ne postoje greške niti nedostaci u optužnici i da ona sadrži sve elemente koje mora da sadrži po zakonu, ali i da ne postoje razlozi za obustavu postupka po osnovu kontrole optužnice i za odbacivanje optužnice, već da iz dokaza prikupljenih u istrazi proizilazi da je okrivljeni osnovano sumnjiv da je izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, dok se ni njegov branilac nije protivio potvrđivanju optužnice", saopštio je specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić. 

Iz SDT-a su ranije saopštili da iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizlazi osnovana sumnja da Stojanović 31. marta 2018. godine, kao službeno lice i javni funkcioner, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, pribavio drugom imovinsku korist i drugom nanio štetu, a vrijednost pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od trideset hiljada eura.

Stojanović je, kako su kazali iz SDT-a, izdao naređenje da policija pusti vozača kamiona njegovog prijatelja a u kome su se nalazile cigarete bez potrebne dokumentacije.

"S.S. je u svojstvu direktora Uprave policije u namjeri da spriječi da policija prikuplja obavještenja od vozača kamiona, privremeno od njega oduzme kamion i cigarete, kako bi se obezbijedili predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz i podnese krivičnu prijavu državnom tužiocu, izdao naređenje da policija vozača pusti da kamionom sa cigaretama nastavi kretanje", precizirali su ranije iz SDT-a. 

Stojanović je optužen da je Budžetu Crne Gore nanio štetu u visini neplaćenih dažbina, u iznosu od 112.504 eura, jer su cigarete morale biti oduzete.

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović uhapšen je 18. novembra 2023.godine. 

Portal Analitika