Zdravlje

Potvrđen peti slučaj morbila u Crnoj Gori, drugi u Podgorici: Moguće proglašenje epidemije

Institut za javno zdravlje Crne Gore, 23.05.2024. godine registrovao je drugi slučaj obolijevanja od morbila u Podgorici. Obolijevanje je registrovano kod djeteta uzrasta jednu godinu i 10 dana koje još uvijek nije bilo vakcinisano MMR vakcinom, navode iz Instituta za javno zdravlje.

Potvrđen peti slučaj morbila u Crnoj Gori, drugi u Podgorici: Moguće proglašenje epidemije Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je peti slučaj obolijevanja od morbila u Crnoj Gori.

Kako nam je potvrđeno iz Instituta, piše Gradski portal, postoji mogućnost da dođe do proglašenje epidemije malih boginja u Crnoj Gori.Ranije je obolijevanje registrovano kod dvoje djece u Baru i Rožajama.

Prema do sada dostupnim informacijama, ovaj slučaj, pojašnjavaju iz IJZ, obolijevanja nije epidemiološki povezan ni sa jednim prethodno registrovanim slučajevima u Crnoj Gori.

"Takođe, za sada ne postoji podatak o putovanju djeteta van Crne Gore u periodu maksimalne inkubacije. Istraživanje se nastavlja radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju otkrivanja izvora infekcije i smanjenja rizika od pojave novih slučajeva", navode iz IJZ. 

Institut za javno zdravlje apeluje na građane koji razviju povišenu temperaturu i osip da telefonskim putem obavijeste svog izabranog ljekara i dogovore testiranje.

"Pozivamo roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja. Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strene ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine", navode iz IJZ. 

Činjenica da je osoba zarazna i četiri dana prije pojave ospe, kao i četiri dana nakon, otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti.

"Jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom (koja pored malih boginja štiti i od epidemijskih zaušaka i rubele). Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja", navode iz IJZ. 

Prema posljednjim dostupnim podacima, uкupnо је, dodaju iz IJZ, u Srbiji rеgistrоvаnо 99 slučаjеvа mоrbilа zакljučnо sа 19.5.2024. gоdinе. U Republici Srpskoj prijavljeno je 135 slučajeva do 17.5.2024. godine, a u Federaciji BIH registrovano je 3860 slučajeva, do 19.5.2024. godine.

"Prema posljednjem izvještaju ECDC do sada je već 16 lica (15 u Rumuniji i jedno u Irskoj) umrlo od posljedica obolijevanja od malih boginja. Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu, ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest", upozoravaju iz IJZ. 

Portal Analitika