Podgorica

Delegacije Glavnog grada i Republike Slovenije položile vijenac na spomenik Francu Prešernu

Potvrda iskrenih prijateljskih odnosa između dvije zemlje i dva grada

Gradonačelnik dr Ivan Vuković i predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Igor Zorčič, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, zajedno sa delegacijama, položili su danas vijenac na spomenik slovenačkom pjesniku Francu Prešernu.

Potvrda iskrenih prijateljskih odnosa između dvije zemlje i dva grada Foto: PG Biro
Portal AnalitikaIzvor

Gradonačelnik Vuković zahvalio je delegaciji na posjeti, istakavši da je to još jedna potvrda iskrenih prijateljskih odnosa između dvije zemlje i dva grada.

„Poznato je da je Slovenija bila unazad petnaestak godina uzor Crnoj Gori na putu evropskih i evroatlanskih integracija, kao i da je pomagala reformskim procesima u svim oblastima. Ekvivalentno tome Ljubljana je bila i uzor Podgorici u smislu razvoja u različitim oblastima“, istakao je Vuković i dodao da je Glavni grad naročito ponosan na dobre odnose i izrazito dobru saradnju sa gradskom upravom Ljubljane i gradonačelnikom Jankovićem.

Predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Igor Zorčič je izrazio uvjerenje da spomenik Francu Prešernu u Podgorici, kao i ulica i spomenik crnogorskom vladici i pjesniku u Ljubljani, ukazuju da Crnu Goru i Sloveniju ne ujedinjuje samo interes da se Crna Gora priključi Evropskoj uniji, već bogata zajednička istorija i kultura, ali i budućnost.

Istakao je da ga raduje da Podgorica, na čelu sa gradonačelnikom Vukovićem, postaje evropsko mjesto za život i izrazio nadu da će u bliskoj budućnosti biti glavni grad jedne od država članica Evropske unije.

Podgorica je grad pobratim sa Ljubljanom.

Portal Analitika