Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj: Paviljon Crne Gore na Bijenalu u Veneciji biće otvoren u četvrtak

Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj: Paviljon Crne Gore na Bijenalu u Veneciji biće otvoren u četvrtak

Crna Gora ove godine predstavlja se projektom umjetnice Darje Bajagić i kustoskinje Ana Simona-Zelenović. Izložba je kritički osvrt na kulturu kolektivnog sjećanja i našeg odnosa prema zajedničkom istorijskom nasljeđu

Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj: Paviljon Crne Gore na Bijenalu u Veneciji biće otvoren u četvrtak Foto: Unsplash
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski paviljon na 60. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji biće otvaren u četvrtak 18. aprila u 17 sati.

Crna Gora ove godine predstavlja se projektom “It Takes an Island to Feel This Good” (Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj), koji potpisuju umjetnica Darja Bajagić i kustoskinja Ana Simona Zelenović.

Na otvaranju će se pored umjetnice i kustoskinje obratiti i komesar paviljona dr Vladislav Šćepanović, a izložbu će otvoriti ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović.

Kako navode iz MSCG, izložba predstavlja kritički osvrt Darje Bajagić na kulturu kolektivnog sjećanja i našeg odnosa prema zajedničkom istorijskom nasljeđu. Umjetnica promišlja ove teme kroz slikarstvo i skulpturu, fokusirajuci se na složenu i višedimenzionalnu istoriju crnogorskog ostrva Mamula.

darja

Eksperimentišuci konstrukcijom i cirkulacijom simboličkih sistema značenja, umjetnica istražuje načine na koje seznačenje generiše kroz vizuelnost i kako mišljenja dobijaju na snazi u savremenom društvu, koje u velikoj mjeri počiva na slikama.

Izložba “Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj” pokreće kritička i relevantna filozofska pitanja o poziciji Drugog, preispitujući načine na koje određenje ove pozicije ujedno određuje odnose moci u društvu, kao i nad diskursom. 

Njeno stvaralaštvo se reflektuje na političko-filozofsku analizu modernosti italijanskog filozofa Đorđa Agambena – da suparadigma i nomos modernosti koncentracioni logor, u kojem suveren ima potpunu vlast nad homo sacerom, do mjere u kojoj može da utiče na njihov prirodni život. Fokusirajuci se na relevantne savremene i istorijske komplekse, Bajagić se hrabro suočava sa složenim problemima, postavljajuci pitanja poput - da li je preduslov za zlo, s jedne strane, zanemarivanje istorije ili, s druge strane, njena komodifikacija.

Podsjećamo da je Ministarstvo kulture i medija generalni pokrovitelj učešća Crne Gore na 60. Venecijanskom bijenalu, dok Muzej savremene umjetnosti Crne Gore ima ulogu organizatora i izvršnog producenta.

Portal Analitika