Abiznis

Potpisana zajednička platforma tri berze iz regiona

Izvor

Sporazum su u Sarajevu potpisali njihovi direktori, Tarik Kurbegović, Milan Božić i Gojko Maksimović.

Direktor Sarajevske berze, Tarik Kurbegović, je saopštio da je ideja o platformi potekla prije tri mjeseca i da nije mnogo vremena trebalo da dođe do potpisivanja sporazuma, piše Blic, prenosi MINA-BUSINESS.

"Svrha sporazuma je da se povežu tržišta kapitala i poveća likvidnost berzi, što će postati atraktivnije za strane ulagače. Nastojaćemo da u narednih godinu osposobimo platofrmu i uvežemo berze, kako bismo olakšali ulaganja lokalnim investitorima", objasnio je Kurbegović.

Potpisani dokument, prema mišljenju direktora Banjalučke berze, Milana Božića, nagovještava ozbiljniju saradnju između tri berze.

"Ako bismo ovaj potez željeli objasniti sa saobraćajnog aspekta, možemo reći da je ovo poput autoputa. Ono što je bitno jeste da će se na ovaj način raditi na razvoju svakog pojedinačnog tržišta, harmonizovaćemo propise i puno olakšati lokalnim brokerima" rekao je Božić.

Odgovarajući na pitanje šta se desilo sa inicijativom za ujedinjavanje berzi u regiji, direktori su objasnili kako je ocenjeno da bi taj proces mogao potrajati, pa su se odlučili na potpisivanje sporazuma, kako bi išli korak ispred.

"Nadamo se da će nam se i berze iz Ljubljane, Beograda i Zagreba nakon ovoga pridružiti. Na ovaj način svaka berza zadržava svoj identitet, što je bitno" dodao je Kurbegović.

Direktor Montenegroberze, Gojko Maksimović, je saopštio da tri berze rade na istom softveru, za razliku od drugih u regiji, što je ocijenio kao olakšavajuću okolnost za uvezivanje.

Maksimović je naveo i da tri berze, koje se uvezuju, imaju odlučnost i da novac ulažu u razvojne projekte.

Portal Analitika