Abiznis

Potpisan sporazum o željezničkom saobraćaju između Crne Gore i Albanije

Izvor

- Razgovarali smo i o putnom pravcu Plav – Podgorica, koji jednim dijelom prolazi kroz albansku teritoriju. Dogovoreno je da obje strane nastave sa radovima, kako bi put bio završen do kraja 2014. godine- naveo je Lompar.

Precizirao je da je albanskom kolegi predložio formiranje zajedničkog koordinacionog tijela za valorizaciju Skadarskog jezera, koje bi personalno činili pomoćnici ministara.

Valorizacija Skadarskog jezera podrazumijeva produbljivanje Bojane, čime bi se izbjegle poplave i rijeka učinila plovnom, kao i stvaranje uslova za iskorišćavanje potencijala lokaliteta u turističke i poljoprivredne svrhe.

- Osnivanje koordinacionog tijela su zahtjevale međunarodne institucije i investitori, kako bi se pojednostavila procedura za početak pripremnih radova. Kao prepreka prepoznat je veliki broj kompetentnih državnih agencija i tijela za taj dio- objasnio je Lompar.

Oldaši je podvukao da je sa domaćinom postigao visok stepen saglasnosti o svim temama.

- Što se tiče izgrađenog autoputa kroz Albaniju, procedura je manje- više bila ista kao i u Crnoj Gori. Razgovarali smo sa Svjetskom bankom, evropskim bankama i nekoliko međunarodnih finansijskih institucija, uz sredstva iz budžeta. Razlika je što je nama izgradnja puteva bila prioritet, jer je naslijeđena infrastruktura iz doba komunizma bila jako loša- izjavio je Oldaši.

Portal Analitika